Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 правових подій тижня

Реклама

1. 29 липня набрав чинності Закон щодо права вагітних жінок самостійно визначати дату початку відпустки

Держпраці пояснила, що Законом передбачається право жінки за відсутності медичних протипоказань самостійно визначати дату початку відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами. Тривалість відпустки по вагітності та пологах залишається незмінною, але при цьому 70 календарних днів відпустки до пологів можуть бути використані жінкою повністю або частково після пологів, починаючи з дня пологів.

Детальніше

2. Закон щодо створення Державного реєстру санкцій набрав чинності

Ухваленим документом вносяться зміни до Закону «Про санкції», які передбачають створення Державного реєстру санкцій з метою надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб'єктів, щодо яких застосовано персональні санкції відповідно до цього Закону. Також передбачаються зміни до статті 5-1 Закону «Про санкції», які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду.

Детальніше

Шукаєте ІТ-рішення для нотаріальних завдань? LIGA360 створена для ваших актуальних потреб. Аналізуйте законодавство, перевіряйте клієнтів, стежте за правовою картиною дня. Замовляйте LIGA360:Нотаріус за посиланням.

3. Набрав чинності Закон щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період воєнного стану

29 липня 2023 року набрав чинності Закон № 3249-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану», яким внесено зміни до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів.

Детальніше

4. Закон щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану набрав чинності

1 серпня 2023 року набрав чинності Закон № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 28 липня.

Детальніше

5. З 29 липня запрацював Закон, що передбачає штрафи за порушення підготовки водіїв та дозволяє самопідготовку

Міністерство внутрішніх справ інформує, що в документі йдеться про можливість самостійно готуватись до складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС, а також про запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

Детальніше

6. Перенесено дати відзначення Різдва та двох державних свят: Закон набрав чинності

Українці відзначатимуть три свята за новою традицією:

День Української Державності - 15 липня,

День захисників і захисниць України - 1 жовтня,

Різдво Христове - 25 грудня.

Детальніше

Де шукати інформацію адвокату з кримінального права? LIGA360 містить понад 16 млн. рішень українських судів у кримінальних справах, судові прецеденти, аналітику й законодавство. А інноваційні АІ-можливості системи допоможуть миттєво спронгозувати результати вашої справи й виконати legal research. Більше переваг за посиланням. 

7. Мін'юст роз'яснив порядок стягнення аліментів з безробітної особи

Законом не передбачено звільнення платника аліментів від зобов'язання щомісячної сплати аліментів на утримання дитини в разі втрати роботи.

Детальніше

8. Набрав чинності Закон щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Мета документа - приведення термінології у відповідність із Конституцією України, забезпечення ефективної реалізації в умовах воєнного стану права на отримання безоплатної правничої допомоги широкого кола осіб через обов'язкову участь адвоката у справах, зокрема що стосуються прав дітей, осіб з інвалідністю, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, осіб, визнаних судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги.

Детальніше

9. Рада усунула суперечності у караності кримінальних правопорушень: що передбачає ухвалений закон

01.08.2023 опубліковано Закон № 3233-IX, який прийнято з метою усунення виявлених в практиці правозастосування суперечностей між положенням санкцій статей Особливої частини КК і положеннями статей Загальної частини КК в частині встановлення караності окремих кримінальних правопорушень.

Детальніше

10. Київський міський окружний адмінсуд повідомив про утворення 51 вакантної посади судді

Законом № 2825-ІХ "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду" утворено Київський міський окружний адміністративний суд. Відповідно до частини п'ятої статті 147 Закону "Про судоустрій і статус суддів" наказом Державної судової адміністрації від 21.02.2023 № 53/к тимчасово виконуючим обов'язки керівника апарату КМОАС призначено Оленченко Наталію Миколаївну.

Детальніше

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: Чи можна розірвати трудовий договір дистанційно?

Поділ майна подружжя: що потрібно знати?

Юридичний бізнес в Україні: поточний стан та майбутні перспективи

Як перейти на іншу групу єдиного податку?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини