Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану набрав чинності

Реклама

Сьогодні, 1 серпня 2023 року, набрав чинності Закон № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 28 липня.

Податківці в Інформаційному листі № 4/2023 роз'яснили деякі особливості оподаткування платників податків у період дії воєнного стану, у зв'язку із змінами, запровадженими Законом № 3219-IX.

В інформаційному листі йдеться про:

- порядок переходу на загальну систему оподаткування або на спрощену систему оподаткування для платників податку, які втрачають право на використання спрощеної системи оподаткування, а саме: бути платником єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі  2 % від суми доходу (далі - спрощена система з особливостями оподаткування);

- перебіг яких строків, визначених Податковим  кодексом України, відновлюється з 1 серпня 2023 року;

 - особливості переходу на сплату податку на прибуток підприємств після використання спрощеної системи з особливостями оподаткування (складання декларації, визначення звітних періодів та обсягів річного доходу, вартості необоротних активів для цілей податкової амортизації, застосування «тонкої капіталізації», податкові різниці при здійсненні експортно-імпортних операцій тощо);

- чи будуть оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб «донати»,  компенсація за пошкоджений/знищений об'єкт нерухомого майна;

- особливості сплати податку на додану вартість платниками податків після переходу зі спрощеної системи з особливостями оподаткування (визначення податкових зобов'язань, складення податкових накладних, визначення податкових періодів тощо);

- особливості сплати єдиного внеску у період дії воєнного стану тощо.

Про відповідні податкові зміни ми також писали тут.

Детальніше читайте в матеріалах: Аналіз законопроєкту № 8401: скасування 2-відсоткової спрощенки та відновлення РРО/ПРРО-перевірок

Законопроєкт щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану пройшов перше читання

Скасування 2-відсоткової спрощенки: облік ПДВ в разі повернення з єдиного податку на загальну систему

Скасування 2-відсоткової спрощенки: повернення на "звичайний" єдиний податок

Скасування 2-відсоткової спрощенки: облік із податку на прибуток

РРО/ПРРО-відповідальність: про що потрібно знати вже сьогодні

* * *

Експертний коментар щодо нових податкових змін надала Вікторія Фоменко, партнер, ЮФ INTEGRITES

26 липня 2023 року Президентом України був підписаний Закон № 3219 (далі - Закон), який передбачає внесення деяких змін до Податкового кодексу України та інших законів України, та набуде чинності вже з 1 серпня 2023 року. Закон не передбачає введення нових ставок податків, а натомість спрямований, перш за все, на відновлення податкового законодавства до довоєнного стану.

Так, Закон передбачає кілька важливих аспектів стосовно єдиного податку в Україні. Починаючи з 1 серпня 2023 року, 2% єдиний податок буде скасований, підприємці повернуться на довоєнний режим сплати податків, а перехід на інші системи оподаткування відбуватиметься шляхом подання заяви до 1 вересня 2023 року. Також відновлюється граничний обсяг доходу для платників ЄП третьої групи із ставками 3% і 5% та передбачаються особливості переходу на сплату податку на прибуток та ПДВ на загальних підставах для "перехідних операцій".

Чинний мораторій на проведення планових документальних перевірок скасовується для суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, грального бізнесу, а також надають фінансові або платіжні послуги. Встановлено, зокрема, умови проведення таких документальних та фактичних перевірок, а також можливість незастосування штрафних санкцій та пені у разі сплати податків протягом 30 днів.

Внесення змін відновлює обов'язкову сплату ЄП для ФОП 1 та 2 груп з 1 серпня 2023 року, окрім тих ФОП, які зареєстровані та знаходяться на тимчасово окупованих територіях або в зоні ведення бойових дій. Мораторій на застосування ЄСВ-штрафів та пені, в свою чергу, скасовується. Для платників податків та контролюючих органів відновлюється перебіг деяких строків, наприклад, на надання індивідуальних податкових консультацій та відповідей на запити податкових органів.

Закон також встановлює, що благодійна допомога не підлягає оподаткуванню у певних звітних податкових роках, а компенсація за пошкоджений/знищений об'єкт нерухомого майна не оподатковується.

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2023 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини