Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

29 липня набрав чинності Закон щодо права вагітних жінок самостійно визначати дату початку відпустки

Реклама

29 липня 2023 року набрав чинності Закон № 3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами».

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила документ 13 липня, Президент підписав 26 липня (детальніше), а офіційне опублікування відбулося 28 липня.

Держпраці пояснила, що Законом передбачається право жінки за відсутності медичних протипоказань самостійно визначати дату початку відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами. Тривалість відпустки по вагітності та пологах залишається незмінною, але при цьому 70 календарних днів відпустки до пологів можуть бути використані жінкою повністю або частково після пологів, починаючи з дня пологів.

Аналогічне право передбачається і для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо вагітна жінка не бажає змінювати дату початку відпустки у зв'язку з пологами або існують медичні протипоказання для продовження роботи, то така відпустка буде надана їй у строки, зазначені в листку тимчасової непрацездатності.

Стежите за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Як зареєструвати народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території: роз'яснення Омбудсмена

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини