Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Реклама

Сьогодні, 3 серпня, набрав чинності Закон № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», крім пункту щодо уповноваження Кабміну, який набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законодавчий акт 10 квітня, а офіційне опублікування в газеті «Голос України» відбулося 5 травня (детальніше).

Мета документа - приведення термінології у відповідність із Конституцією України, забезпечення ефективної реалізації в умовах воєнного стану права на отримання безоплатної правничої допомоги широкого кола осіб через обов'язкову участь адвоката у справах, зокрема що стосуються прав дітей, осіб з інвалідністю, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, осіб, визнаних судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги.

Серед іншого, документом викладено в новій редакції абзац другий частини четвертої статті 16 Закону «Про виконавче провадження», у якому уточнено документи, якими підтверджуються повноваження адвоката як представника сторони виконавчого провадження.

На це звертають увагу фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Зокрема, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів:

  • довіреністю;

Національна асоціація адвокатів України надала роз'яснення: вимоги щодо посвідчення повноважень адвоката, закріплені в Законі «Про виконавче провадження», приведено у відповідність до норм Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Надавати витяг з договору за наявності ордера більше не потрібно (детальніше).

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Верховний Суд висловився щодо строку досудового розслідування для кримінальних проступків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини