Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як перейти на іншу групу єдиного податку?

Реклама

Для багатьох сегментів бізнесу спрощена система оподаткування цікавить як спосіб оптимізувати податкове навантаження. Але чи все так «просто» в спрощеній системі і з якими труднощами переходу можливо зіткнутись?

Юридичні особи.

Якщо розглядати спрощену систему для юридичних осіб, то для них доступні третя та четверта група єдиного податку. Четверта група підходить для визначеного сектору економіку, а саме для аграрного. Це податкова пільга для розвитку сільгосптоваровиробників і можлива лише, якщо ваша діяльність на 75 і більше відсотків складається із сільськогосподарського виробництва.

А от третя група може застосовуватись в багатьох сфера, крім видів діяльності, які чітко заборонені на спрощеній системі, такі як наприклад - обмін валюти, азартні ігри, виробництво дорогоцінних металів, фінансове посередництво, управління підприємствами. Також, третя група передбачає обмеження в обсязі річного доходу. Якщо ви спрогнозували свою діяльність і компанія задовольняє критерії спрощеної системи, тобто і види діяльності не заборонені і 7, 2 млн доходу ви не плануєте перевищувати, важливим є ще сам етап переходу.

Якщо у разі новоствореного підприємства питання не виникають, то «загальнику», щоб перейти на спрощену систему, потрібно проаналізувати і поточний рік. А саме, чи не перевищила компанія в поточному році обсяг доходу, який передбачено на спрощеній системі оподаткування і чи займались діяльністю, що не заборонена «єдинникам». І навіть якщо всі критерії виконані і ви стаєте одним із «обраних» і переходите на спрощену систему оподаткування, виникає важливе питання - а що робити з перехідними доходами?

Наприклад, ви надали послуги на загальній системі і в тому періоді включили її в дохід, а на спрощеній системі отримали оплату і це начебто теж є базою для оподаткування, але вже на іншій системі. В даному випадку можливе виникнення подвійного оподаткування і податківці зауважують на тому, що так, база оподаткування визначається згідно обраної системі і не важливо, що вже податок нараховано, це знову ваш дохід. Або коли ситуація навпаки, присутня попередня оплата і податок ще не нараховується, а реалізація відбувається на спрощеній системі і податок вже не нараховується. В таких випадках, доцільніше звернутись за індивідуальною податковою консультацією, адже якщо норма чітко не врегульована, рішення буде прийматися податковим інспектором при перевірці. Або ж не створювати перехідних доходів і спланувати процеси заздалегідь.

Вся звітність для самозайнятих юристів, адвокатів, нотаріусів - в онлайн-сервісі Liga:REPORT. Він нагадає про подання звітів, допоможе заповнити декларацію, звіт з ЄСВ, вести книгу обліку доходів онлайн. А з функцією автозаповнення і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності поданих даних. Замовляйте доступ в Liga:REPORT за 28 грн/міс.

Фізичні особи - підприємці.

У фізичних осіб - підприємців вибір груп різноманітніший - можливо обрати будь-яку з існуючих. В даному випадку ФОП має визначитись з сферою діяльності, з найманими працівниками і з планованим доходом. Перша та друга група мають фіксовану ставку єдиного податку, це 10 відсотків від прожиткового мінімуму для першої групи та 20 відсотків від мінімальної заробітної плати для другої групи незалежно від отриманого доходу. Для третьої групи податок рахується з отриманого доходу і становить 5 відсотків. Четверта група - це все той же аграрний сектор і своїми специфічними умовами.

Переходити з групи на групу єдиного податку можливо і в будь-якій варіації, тобто з першої та третю, чи з другої на першу, але не частіше, ніж чотири рази на рік. Не те, щоб Податковий кодекс встановлює такі обмеження, просто перехід між групами можливий лише з нового звітного кварталу. Єдине, що ФОП не маєте перевищувати дохід для обраної групи в момент подання заяви і відповідати іншим критеріям обраної групи єдиного податку.

Особливість переходу відображаються у звітності і полягають в тому, що перша та друга група подають річну звітність, але у разі зміни, вони зобов'язані подати квартальні звіти, щоб відокремити доходи, які отримані на різних групах єдиного податку.

У разі, якщо ФОП добровільно або примусово перейшов на загальну систему оподаткування, повернутися до спрощеної системи можливо лише через календарний рік, адже право на обрання єдиної системи оподаткування дається лише один раз на рік.

Спрощена система оподаткування дає можливість оптимізувати податкове навантаження малому бізнесу, але і має чимало своїх «підводних каменів», з якими доведеться зіткнутись під час роботи. Тому, важливо врахувати всі особливості під час переходу і ефективно налаштувати робочі процеси.

Читайте також: Чи передбачено застосування РРО фізособами, які здійснюють незалежну профдіяльність: роз'яснення ДПС

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини