Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пішохідні зони проектуватимуться з урахуванням потреб людей з інвалідністю

4 липня 2018, 11:30
1063
0
Автор:
Реклама

В Україні вводиться обов'язкове проектування пішохідних зон на вулицях і дорогах з урахуванням потреб людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Відповідна норма міститься e новому ДБН В. 2.3-5:2018 "Вулиці і дороги населених пунктів", який набуває чинності з 1 вересня 2018 року.

Згідно з новим ДБН, облаштування пішохідних переходів необхідно здійснювати з урахуванням забезпечення доступності для маломобільних груп населення, зокрема:

- застосування на тротуарі або пішохідній доріжці з пішохідним переходом пандусів чи облаштування усього пішохідного переходу на одному рівні з тротуаром чи проїжджою частиною;

- облаштування регульованих пішохідних переходів спеціальними звуковими сигналами;

- зниження бордюру до рівня проїжджої частини на підвищених острівцях безпеки або наземних пішохідних переходах;

- облаштування різнорівневих пішохідних переходів ліфтами або пандусами.

ДБН В. 2.3-5: 2018 "Вулиць і дороги населених пунктів" розроблений на заміну аналогічного ДБН 2001 року.

Крім того, створення безбарьерного простору в пішохідних зонах також прописане в новому ДБН Б. 2.2-12: 2018 "Планування і забудова територій". Зокрема, згідно з ним, розширюються норми по створенню безбарьерного простору в житловій забудові, вимоги по проектуванню зупинок громадського транспорту з урахуванням їх доступності і інформованості, створення необхідних умов досяжності об'єктів громадського обслуговування для людей з інвалідністю і інших маломобільних груп населення: тактильні поверхні, звукові пішохідні переходи і тому подібне. Новий ДБН вже опублікований і набуває чинності з 1 вересня 2018 року.

Раніше Мінрегіон повідомив про введення обов'язкового проектування велосипедних доріжок, зменшення ширини смуг руху на дорогах, а також про скасування обов'язкового проектування сміттєпроводів і порогів у багатоповерхових житлових будинках, заборону організації парковок для автомобілів усередині нових житлових кварталів, дозвіл розміщувати підземні паркінги під закладами харчування, спорту, культури і охорони здоров'я, введення меж максимального поширення завалів, меж мінімальної і максимальної щільності населення у забудові, висоти житлової забудови, а також затвердив чотири нових ДБН: стосовно установ дошкільної освіти, навчальних закладів, вулиць і доріг, планування і забудови територій. Також заплановано дозволити скління балконів і лоджій вище за третій поверх при проектуванні нових і реконструкції існуючих житлових будинків. Крім того, зміниться призначення прибудинкових територій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини