Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 правових подій тижня

Реклама

1. З'явився альтернативний варіант звільнення адвокатів від призову: у Парламенті зареєстровано законопроєкт 9631-1

Згідно з проєктом № 9631-1 у період дії правового режиму воєнного стану в Україні не підлягають мобілізації адвокати, які були включені до Єдиного реєстру адвокатів України до дня введення воєнного стану в Україні та щодо яких до ЄРАУ не внесено відомостей про зупинення адвокатської діяльності.

Детальніше

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

2. Президент ветував Закон щодо відновлення електронного декларування

Володимир Зеленський наклав вето на Закон (проєкт № 9534) «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

Детальніше

3. З 12 вересня діють зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати

12 вересня набирає чинності урядова постанова від 8 вересня 2023 року № 957 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 і від 8 серпня 2016 р. № 500».

Документом уносяться зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати та Порядку надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Детальніше

4. Президент увів у дію рішення РНБО "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України"

Глава держави Указом № 576/2023 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

Детальніше

5. Частково набрали чинності зміни до Правил професійної етики нотаріусів України

Наказом Міністерства юстиції від 2 серпня 2023 року № 2765/5 «Про внесення змін до Правил професійної етики нотаріусів України» (набрав чинності 13 вересня) внесено зміни до абзацу другого розділу ХІІІ «Діяльність, несумісна з професією нотаріуса» Правил.

Детальніше

LIGA360 - ІТ-платформа для сучасних нотаріусів. Отримайте доступ до законодавства, правових сервісів, інструментів ідентифікації клієнтів. Спробуйте новинку першими.

6. Діє перелік вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях: 13 вересня набрала чинності постанова КМУ

Кабмін затвердив перелік вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях.

Детальніше

7. Змінено Порядок ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян: які новації заплановано

Уряд уніс зміни до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо запровадження на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Портал Дія» сервісу з формування електронного відображення інформації актового запису цивільного стану, що міститься в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

Відповідна постанова від 8 вересня 2023 року № 961 набрала чинності 14 вересня.

Детальніше

8. Чи може особа, яка перебуває на службі в органах місцевого самоврядування, набути право на заняття адвокатською діяльністю: позиція ВП ВС

Велика Палата Верховного Суду зауважила, що якщо особа відповідає встановленим ч. 1 ст. 6 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» вимогам, не працює на посадах судді чи прокурора, пройшла всі необхідні етапи процесу набуття статусу адвоката, то орган адвокатського самоврядування, наділений повноваженнями приймати присягу адвоката України, не має права їй відмовити.

Детальніше

9. Припис Закону щодо винагороди прокурорів визнано неконституційним: Рішення КСУ

Суб'єкти права на конституційну скаргу порушили перед Судом питання щодо конституційності абзацу третього пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону № 113-ІХ, відповідно до якого винагороду прокурорів мав установлювати Кабінет Міністрів своєю постановою, тоді як перед тим це питання регулював Закон.

Детальніше

Адвокати аналізують судову практику з рішенням LIGA360. Повна база судових справ України, фільтри для найзручнішого пошуку, моніторинг судових рішень за тематикою чи для певних справ. Замов LIGA360 прямо сьогодні.

10. Уряд схвалив проєкт Держбюджету України на 2024 рік: які показники закладено

Заплановано підвищення соціальних стандартів з метою підвищення доходів громадян:

  • підвищення розміру мінімальної заробітної плати до 7 100 грн з 1 січня та до 8 000 грн з 1 липня (+19,4 %);

  • підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки до 3 195 грн з 1 січня та до 3 600 грн з 1 липня (+24,4 %);

  • підвищення прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць до 2 920 грн з 1 січня (+12,8 %).

Детальніше

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: Як спростити роботу нотаріуса?

Чи можна розірвати трудовий договір дистанційно?

Поділ майна подружжя: що потрібно знати?

Юридичний бізнес в Україні: поточний стан та майбутні перспективи

Як перейти на іншу групу єдиного податку?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини