Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 правових подій тижня

19 квітня 2024, 17:40
742
0
Автор:
Реклама

1. Якщо строк досудового розслідування закінчився, справу має бути закрито: позиція НААУ

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У Національній асоціації адвокатів України попереджають про порушення прав підозрюваного. Відповідні зауваження направлено до Мін'юсту, який просив НААУ висловити бачення адвокатами таких ініціатив.

Детальніше

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

2. Відкривається можливість використовувати житловий сертифікат в іпотечному кредитуванні: 15 квітня набрав чинності Закон

15 квітня 2024 року набрав чинності Закон № 3588-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із забороною відчуження об'єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об'єкта житлової нерухомості». Нотаріальна палата України поінформувала, що Законом № 3588-IX вносяться зміни до низки законів.

Детальніше

3. Мін'юст роз'яснив особливості спадкування за заповітом подружжя

Мін'юст звертає увагу, що скласти такий заповіт може лише подружжя, тобто чоловік та жінка, шлюб яких зареєстровано в органі державної реєстрації актів цивільного стану. При цьому проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя та, відповідно, унеможливлює складення спільного заповіту.

Детальніше

4. Свідоцтво адвоката пропонують викладати в Дію: законопроєкт у Раді

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному вебпорталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія. Відповідний законопроєкт № 11176 «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України на Порталі Дія» вніс до Верховної Ради народний депутат Олександр Юрченко.

Детальніше

5. Президент підписав Закон щодо мобілізації

16 квітня Президент підписав Закон № 3633-IX (проєкт № 10449) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», ухвалений 11 квітня.

Детальніше

LIGA360 Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням   

6. Затверджено новий Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта

Міністерство охорони здоров'я затвердило новий Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта. Відповідний наказ від 18 березня 2024 року № 457 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Детальніше

7. Закон щодо мобілізації офіційно опубліковано і набере чинності 18 травня

17 квітня в газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», ухвалений 11 квітня.

Детальніше

8. Нацбанк і Мінцифри запускають спільний проєкт щодо комплексного шерингу: що він передбачає

Національний банк і Міністерство цифрової трансформації запускають спільний проєкт, який значно спростить обмін документами між банками, їхніми клієнтами та держателями державних реєстрів. Йдеться про комплексне передавання копій електронних документів та/або окремих даних, що містяться в них, сформованих за допомогою застосунку Дія (тобто "комплексний шеринг"). Відповідна постанова від 13 квітня 2024 року № 423 набрала чинності 19 квітня.

Детальніше

Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Якщо ви професійно працюєте з НПА, для ознайомлення з рішенням LIGA360 замовте тестовий доступ за посиланням.

9. Закон про мобілізацію: які зміни внесено до Кодексу адмінсудочинства

П'ятий апеляційний адміністративний суд підготував інфографіку щодо змін до Кодексу адміністративного судочинства, унесених зазначеним Законом.

Детальніше

10. Боржників з аліментів тепер зможуть мобілізувати: Мін'юст

Міністерство юстиції нагадує, що зараз батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак згідно з новою версією Закону про мобілізацію невдовзі за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників буде позбавлено цього права.

Детальніше

Читайте також: 5 світових юридичних трендів 2024 року

Як спростити роботу нотаріуса?

Чи можна розірвати трудовий договір дистанційно?

Поділ майна подружжя: що потрібно знати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини