Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 світових юридичних трендів 2024 року

8 березня 2024, 17:45
2470
0
Автор:
Реклама

Правова галузь в Україні та у світі щороку стає динамічнішою. Юристи запроваджують нові практики, щоб витримати конкуренцію, скоротити витрати та відповідати зростаючим очікуванням клієнтів. І технології є ключовим компонентом для того, щоб залишатися на крок попереду.

Розбираємо головні міжнародні тренди - 2024, що значною мірою впливатимуть і на юридичну сферу в Україні.

Генеративний штучний інтелект (AI) та великі дані

Штучний інтелект є юридичним трендом вже певний час.

Для прикладу, близько половини британських фірм вже використовували ту чи іншу форму штучного інтелекту ще у 2020 році. На той час більшість інструментів були представлені технологіями машинного навчання, які юристи використовували для eDiscovery (сканування великих обсягів даних). Предиктивна аналітика та інші інструменти застосовувались рідко.

Цього року сплеск популярності ChatGPT знайшов своє відображення в юридичному світі. І хоча ще зарано говорити про те, що ШІ замінить юристів - у найближчому майбутньому ми, ймовірно, побачимо появу діджитальних "співпілотів", "співконсультантів" і "цифрових асистентів".

З розвитком технологій юристи можуть приймати більш обґрунтовані рішення, надавати клієнтам кращі послуги та автоматизувати рутинні завдання. Це допоможе фірмам заощадити кошти, оскільки їм не потрібно наймати додатковий персонал або делегувати роботу дорогим зовнішнім консультантам.

В тренді з LIGA360

LIGA360 - це єдина платформа в Україні, що використовує технології ШІ для прогнозування судових рішень. Для цього потрібно ввести позовні вимоги. Система знайде подібні справи у базі зі 111 млн судових рішень та розсортує їх за 3 інстанціями: Перша, Апеляційна, Касаційна та результатами розгляду позову.

Функціонал дозволяє юристу швидко проаналізувати потрібний масив документів та вчасно скоригувати стратегію захисту в суді.

Проблема регулювання технологій

Як і будь-яка нова технологія, штучний інтелект та аналітика даних несуть із собою нові виклики та занепокоєння. Наразі експерти ставлять питання про можливі наслідки ШІ для інтелектуальної власності та конфіденційності даних, а також про те, як це має бути відображено в регуляторних політиках в усьому світі.

Найімовірніше, ЄС залишатиметься в авангарді щодо регулювання ІТ-технологій, і на їх напрацювання орієнтуватимуться і законодавці інших країн, зокрема й в Україні.

Вже найближчим часом питання функціонування ШІ в європейських країнах будуть визначені у 2 наступних документах:

  • Загальний регламент про захист даних (GDPR), який застосовується з 2018 року,

  • Закон ЄС про ШІ або Artificial intelligence act (AIA), який скоро очікується до прийняття. Про останні оновлення можна прочитати тут.

В тренді з LIGA360

На платформі LIGA360 ви знайдете аналітику від експертів з “найгарячіших” юридичних тем - зокрема імплементації стандартів ЄС в Україні. Також в розділі “Європейське законодавство” доступні тексти регламентів та директив ЄС за ключовими напрямками: авторське право, антимонопольне законодавство, банківська діяльність, телекомунікації та зв'язок тощо.

Кібербезпека та конфіденційність даних

Кількість кіберзлочинів постійно зростає. А ще вони стають складнішими та дорожчими.

Так, у 2023 році середня вартість витоку даних у світі досягла рекордного рівня - $4,45 млн.

Тому держави та приватні компанії вживають заходів для підвищення безпеки. Країни запроваджують нові правила та програми, щоб адекватно реагувати на зростаючі загрози.

Не останню роль у тренді зіграла війна з рф - і її кібератаки на Україну та країни ЄС. Таким чином, у 2024 році організації, ймовірно, запровадять додаткові кроки для захисту. Наприклад, для зменшення кіберризиків може бути запроваджено навчання та тренінги для персоналу, а також удосконалення технологій.

В тренді з LIGA360

LIGA360 надає безпечне хмарне сховище для зберігання договорів компанії. Це дозволяє безпечно й одночасно працювати над договорами навіть із зовнішніми учасниками, працювати з контрактами поза офісом, створити автоматичний флоу погодження документа з усіма учасниками процесу та поставити електронний підпис.

Зростаюча роль ESG

ESG (environmental, social, governance) - це міжнародний термін, що означає дотримання компанією цілей сталого розвитку. В першу чергу, це стосується питань екології, соціальної сфери та управління (ESG):

  • Наскільки бізнес дбає про довкілля?

  • Наскільки підтримує соціальні ініціативи?

  • Чи є прозорим? Як ставиться до персоналу, клієнтів та партнерів?

Чим більша компанія - тим більше фактори ESG вступають у гру. Але навіть невеликий бізнес може втратити клієнтів, можливості співпраці та інвестиційну привабливість, якщо не відповідатиме критеріям.

В тренді з LIGA360

На інформаційно-аналітичній платформі LIGA360 поєднуються всі ключові джерела. Завдяки цьому, ви вчасно можете побачити та проаналізувати важливі показники для бізнесу:

  • Поточні вимоги законодавства та регуляторні політики,

  • Репутація в ЗМІ своєї компанії та партнерів,

Контролюючи ці показники, компаніям легко відповідати очікуванням українських та міжнародних партнерів - зокрема щодо відданості цілям ESG.

Нові підходи в роботі

Пандемія змусила бізнес впроваджувати більш інноваційні підходи до роботи. Зокрема, в юриспруденції зросла тенденція до віддаленої роботи та віртуальної співпраці. Юристи стали більш залученими до технологій, пристосовуючись до нових економічних та робочих реалій.

Чого очікувати цього року?

Використання технологій буде продовжувати зростати.

У гонитві за ефективністю юридичні фірми намагаються виконати більше роботи при одночасному скороченні витрат - і технології можуть бути єдиною відповіддю.

Дуже скоро ми, ймовірно, побачимо, що команди звільняються від багатьох рутинних обов'язків, які можна делегувати комп'ютерам: зокрема в питаннях автоматизації договірної роботи, legal research, комплаєнс-процедур тощо.

В тренді з LIGA360

Головна перевага LIGA360 для бізнесів - можливість ефективного контролю ризиків. І вона досягається завдяки автоматичному моніторингу ключових сфер: законодавства, судової практики, контрагентів та клієнтів, галузевих новин та аналітики.

Завдяки цьому, платформа знімає рутинне навантаження з усіх ключових співробітників компанії: топменеджерів, юристів, комплаєнс-офіцерів, бухгалтерів та фінансистів. Бажаєте дізнатися більше? Замовте презентацію ІТ-платформи LIGA360 для себе і своєї команди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини