Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився щодо звільнення держслужбовця у зв'язку з наявністю громадянства рф

Реклама

КАС ВС вказав, що згідно з п. 2 ч. 1 ст. 84 Закону «Про державну службу» підставами для припинення державної служби у зв'язку із втратою права на державну службу або його обмеженням є, зокрема, встановлення факту наявності у державного службовця громадянства іноземної держави або набуття державним службовцем громадянства іноземної держави під час проходження державної служби.

Відповідна правова позиція міститься в постанові КАС ВС від 9 січня 2024 року у справі № 640/19582/21, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

При цьому, за правилами ч. 2 ст. 84 цього Закону, у випадках, зазначених у п. 1 - 4, 6 ч. 1 цієї статті, суб'єкт призначення зобов'язаний звільнити державного службовця у 3-денний строк з дня настання або встановлення факту, передбаченого цією статтею, якщо інше не встановлено законом, а у випадку, зазначеному у п. 5 ч. 1 цієї статті, - у порядку, визначеному ст. 32 цього Закону.

Отже, законодавець визначив імперативний обов'язок суб'єкта призначення звільнити державного службовця у разі набуття таким службовцем іноземного громадянства. При цьому будь-які додаткові процедури/механізми для звільнення державного службовця законодавством не передбачені.

Верховний Суд зауважив, що встановлення наявності в особи публічної служби громадянства країни агресора (російської федерації) за сучасних реалій може шкодити національній безпеці нашої держави, і такі особи, за беззаперечного встановлення відповідних фактів, не повинні бути залучені до виконання функцій держави, та відповідно підлягають звільненню на підставі п. 2 ч. 1 ст. 84 Закону «Про державну службу».

Проте, задля підтвердження легітимності втручання у конвенційні права такої особи, суд (в тому числі апеляційний) не обмежений додатково досліджувати факти та обставини справи, що необхідні для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акта? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

Читайте також:

16 січня набрала чинності постанова щодо деяких питань оплати праці працівників установ окремих галузей бюджетної сфери

НАДС підготувало роз'яснення щодо умов оплати праці державних службовців держорганів

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини