Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 правових подій тижня

Реклама

1. Набув чинності Закон "Про управління відходами"

9 липня 2023 року набув чинності Закон від 20.06.2022 № 2320-IX "Про управління відходами".

Закон регулює відносини, пов'язані із запобіганням утворенню та з управлінням відходами, що утворюються в Україні, а також з управлінням відходами, що перевозяться через територію України, вивозяться за її межі та ввозяться в Україну з метою відновлення, у тому числі рециклінгу.

Детальніше

2. З 11 липня заборонено рекламу тютюнових виробів та електронних пристроїв: Закон № 1978

З 11 липня набули чинності норми Закону № 1978 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну», якими внесено чимало змін до антитютюнового законодавства.

Детальніше

3. Набрав чинності Порядок здійснення нагляду за діяльністю суб'єктів первинного фінмоніторингу

4 липня набрала чинності урядова постанова від 16 червня 2023 року № 662, якою затверджено Порядок здійснення нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення за діяльністю суб'єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, Міністерство цифрової трансформації.

Детальніше

4. Затверджено Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру: рішення Уряду

За словами заступника Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергія Орлова, доступ до Єдиного державного демографічного реєстру (далі - ЄДДР) матимуть нотаріуси, які пройшли авторизацію в Єдиній державній електронній системi е-нотаріату (далі - Система е-нотаріату). Такий доступ надаватиметься шляхом формування засобами ЄДДР відповіді на запит про надання інформації, введений нотаріусом з використанням програмних засобів Системи е-нотаріату, в порядку електронної інформаційної взаємодії між цією Системою та ЄДДР.

Детальніше

LIGA360 - ІТ-платформа для сучасних нотаріусів. Отримайте доступ до законодавства, правових сервісів, інструментів ідентифікації клієнтів. Спробуйте новинку першими.

5. ВАКС продовжив строк дії запобіжного заходу ексголові Верховного Суду до 8 вересня 2023 року включно

11 липня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду продовжив строк дії запобіжного заходу колишньому голові Верховного Суду у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у сумі 75 млн грн.

Детальніше

Де шукати інформацію адвокату з кримінального права? LIGA360 містить понад 16 млн. рішень українських судів у кримінальних справах, судові прецеденти, аналітику й законодавство. А інноваційні АІ-можливості системи допоможуть миттєво спронгозувати результати вашої справи й виконати legal research. Більше переваг за посиланням. 

6. Порядок бронювання військовозобов'язаних знову зазнав змін: що передбачено

Кабінет Міністрів уніс зміни до постанови від 27 січня 2023 року № 76, якою регулюються питання бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Відповідне рішення ухвалено на урядовому засіданні 11 липня, поінформувало Мінекономіки.

Детальніше

7. Аптекам заборонено вказувати на вивісках рівень цін: урядова постанова

МОЗ роз'яснило, що відтепер на вивісці та зовнішніх рекламних конструкціях аптечного закладу не дозволяється вказувати рівень або іншу ознаку цін, яка може вплинути на наміри споживача щодо придбання товарів у такому закладі.

Детальніше

8. Змінено Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень: рішення ВРП

Вища рада правосуддя рішенням від 11 липня 2023 року № 706/0/15-2311 затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

З-поміж зазначених змін: надання дозволу на повний доступ до Реєстру Бюро економічної безпеки та Міністерству оборони, встановлення строку публікування судових рішень Вищого антикорупційного суду, ухвалених за результатами розгляду адміністративних позовів про застосування санкції.

Детальніше

9. Рада попередньо підтримала законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу

13 липня народні депутати прийняли в першому читанні за основу урядовий законопроєкт № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Детальніше

10. Ухвалено Закон щодо створення Державного реєстру санкцій

Ухваленим документом вносяться зміни до Закону «Про санкції», які передбачають створення Державного реєстру санкцій з метою надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб'єктів, щодо яких застосовано персональні санкції відповідно до цього Закону. Також передбачаються зміни до статті 51 Закону «Про санкції», які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду.

Детальніше

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: Чи можна розірвати трудовий договір дистанційно?

Поділ майна подружжя: що потрібно знати?

Юридичний бізнес в Україні: поточний стан та майбутні перспективи

Як перейти на іншу групу єдиного податку?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини