Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено Закон щодо створення Державного реєстру санкцій

Реклама

13 липня 2023 року на пленарному засіданні Верховної Ради прийнято в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій» (проєкт № 8392).

Ухваленим документом вносяться зміни до Закону «Про санкції», які передбачають створення Державного реєстру санкцій з метою надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб'єктів, щодо яких застосовано персональні санкції відповідно до цього Закону. Також передбачаються зміни до статті 51 Закону «Про санкції», які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду.

Крім того, вносяться зміни до Кодексу адміністративного судочинства, відповідно до яких збільшуються строки розгляду таких справ у судах першої та апеляційної інстанцій та передбачається можливість проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення (скорочене рішення), повідомила прес-служба Апарату Верховної Ради.

Ірина Мудра, заступниця Міністра юстиції, коротко окреслила деталі:

«Строки: Збільшуються строки розгляду справ в судах першої інстанції (до 30 днів) та апеляційної (до 15). Збільшення строків на відзив (з 2 до 5 днів).

Учасники: Учасники справи, які не були присутні при проголошенні рішення суду, а також особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити рішення суду протягом п'яти днів з дня його опублікування на офіційному веб-сайті ВАКСу.

Розгляд справ:

- справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких вже відкрито

- позовні заяви і апеляційні скарги, які подані до суду, але провадження за якими не було відкрито

- судові рішення, ухвалені судами першої інстанції, які не набрали законної сили

до набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій» розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності зазначеним Законом.

Висновок: всі справи з моменту набрання чинності цим Законом будуть розглядатись за новими правилами щодо оскарження, строків і проголошення рішень.

Створення Держреєстру санкцій: планується розміщувати підстави для застосування, зміни або скасування санкцій, перелік санкцій, які застосовуються до кожної особи, перелік осіб, щодо яких застосовано санкції, та відомості для їх ідентифікації».

LIGA360 дає змогу перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини