Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. У десяти областях України запроваджено воєнний стан

З 28 листопада до 26 грудня 2018 року у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях і внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії введено воєнний стан. Відповідний Закон № 2630-VІІІ і Указ Президента № 393/2018 набрали чинності. У цей період може бути обмежено низку конституційних прав і свобод. Також читайте, які права не можуть бути обмежені. Запровадження воєнного стану не має зачепити бізнес, не обмежує виплати пенсій і не впливає на роботу закладів освіти. У період воєнного стану заборонено скорочувати або прискорювати судочинство, а силовики, стримуючи збройну агресію, повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

2. Закони про "євробляхи" набрали чинності

З 25 грудня діють закони, що легалізують увезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами (№ 2611-VІІІ і № 2612-VIII). Положення, що стосуються: використання ТЗ у підприємницькій діяльності, відповідальності за недоставку ТЗ фіскалам; порушень правил увезення і користування ТЗ та санкцій за такі діяння (зміни до КпАП) набувають чинності через 180 днів. Введено нову модель оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів. Акциз визначається як добуток базової ставки (яка залежить від типу і об'єму двигуна), коефіцієнта (об'єм двигуна ділиться на 1000 куб. см), коефіцієнта віку (від 1 до 15). Детальніше про нововведення читайте тут. Увезені "євробляхи" контролюватимуть, а за порушення суворо каратимуть.

3. Неправильне паркування фіксуватимуть на фото/відео, а автомобіль - евакуюватимуть

Кабмін визначив, як інспектори з паркування затримуватимуть транспортні засоби та інформуватимуть про автофіксацію порушень. Процедуру тимчасового затримання інспекторами з паркування ТЗ, їх зберігання та повернення встановлено постановою Кабміну від 14 листопада 2018 року № 990. Інспектор з паркування доставлятиме ТЗ на спецмайданчик або стоянку в разі порушення водієм правил зупинки, стоянки, неоплати вартості послуг паркування. Евакуація здійснюється після складання акта в присутності двох понятих та особи, яка доставляє його на майданчик. Місце розташування авто має бути обов'язково зафіксоване в режимі фото/відеофіксації із зазначенням обставин порушення. Інспектори зобов'язані невідкладно інформувати про тимчасове затримання ТЗ відповідні підрозділи Нацполіції із зазначенням номерного знаку, точного часу його затримання та місця зберігання, розміщувати таку інформацію на офіційному веб-сайті виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також передавати повідомлення про тимчасове затримання ТЗ на мобільний номер та е-mail, вказану в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів. Детальніше про порядок інформування читайте за посиланням

4. Зареєстровано черговий антирейдерський законопроект

21 листопада в Раді зареєстрували законопроект № 9311 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій захисту державою права власності", анонсований Мін'юстом як антирейдерський. Законопроект передбачає низку змін до Цивільного кодексу: обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів, предметом яких є частка в статутному капіталі; власникові нерухомого майна нададуть право встановити вимогу нотаріального посвідчення правочинів щодо свого майна. Таку вимогу внесуть до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; введуть нотаріальне посвідчення договору про визначення часток у праві спільної власності не за принципом їх рівності. Крім того, акредитовані державні та комунальні підприємства втратять право вчиняти реєстраційні дії. Також Кабмін заборонив філіям комунальних підприємств здійснювати реєстраційні дії.

5. Іноземні фінустанови зможуть відкрити в Україні рахунки в цінних паперах номінального утримувача

24 листопада набрав чинності Закон № 2418-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій". До Закону про депозитарну систему введено поняття "номінальний утримувач". Також установлено, що депозитарна установа на підставі відповідного договору може відкрити рахунки в іноземній фінансовій установі, яка зареєстрована в державі - члені ЄС або Групи (FATF) (крім фінустанови РФ або контрольованого резидентами Росії), для забезпечення надання своїм клієнтам послуг з обліку цінних паперів іноземних емітентів та обмежень щодо таких цінних паперів, реєстрації переходу права власності на відповідні цінні папери та інших послуг, передбачених законодавством такої держави.

6. Забудовників хочуть повторно штрафувати за триваючі правопорушення

За триваюче правопорушення у сфері містобудування штрафні санкції застосовуватимуться один раз за одне порушення, а кінцевий термін існування правопорушення встановлюватиметься в приписі органу державного архітектурно-будівельного контролю. У разі невиконання забудовником законних вимог органу державного архітектурно-будівельного контролю після настання зазначеного в приписі терміну санкції застосовуватимуться повторно і в подвійному розмірі. Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства рекомендував відповідний законопроект № 7136 прийняти за основу.

7. У багатоповерхівках збираються заборонити готелі та офіси, але дозволити хостели

Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства рекомендував Парламенту прийняти за основу і в цілому як Закон законопроект № 6424-д щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку. Доопрацьований законопроект передбачає обов'язок орендодавця забезпечити кожного мешканця як мінімум 8 кв. м житла від загальної площі квартири. Відповідні зміни пропонують внести до Житлового кодексу. Також пропонується уточнити, що житлові приміщення не можуть використовуватися на шкоду інтересам інших власників (користувачів) приміщень у житловому будинку. За використання квартир не за призначенням вводиться адміністративний штраф: від 2 до 3 тисяч НМДГ (від 34 до 51 тис. грн.). За повторне протягом року порушення штраф зросте - зловмисникові погрожуватиме від 3 до 5 тис. НМДГ (від 34 до 85 тис. грн). Справи про такі правопорушення розглядатиме Нацполіція. Крім того, до Цивільного кодексу можуть ввести норму щодо заборони влаштовувати в усіх багатоквартирних житлових будинках готелі та інші заклади тимчасового проживання. Але за певних умов у квартирах і надалі можна буде організовувати хостели.

8. З 2019 року управителів багатоквартирних будинків почнуть атестувати

З 2019 року в Україні вводиться професійна атестація для управителів багатоквартирних будинків. Це нововведення дозволить підвищити професійний рівень знань та умінь управителів, як наслідок, забезпечити вищу якість послуг для населення. Відповідну постанову про профатестацію за професією "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)" було прийнято на засіданні Уряду 28 листопада. Атестація за професією "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)" вводиться відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги".

9. Держпродспоживслужба наступного року проведе планові перевірки без попередження

Затверджено план перевірок на 2019 рік Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Відповідний наказ від 27 листопада 2018 року № 965 розміщено на сайті Держпродспоживслужби. Перевірки здійснюватимуться без попередження (повідомлення) оператора ринку, окрім аудиту та інших випадків, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності державного контролю. Аудит постійно діючих процедур проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше ніж за три робочих дня до здійснення такого заходу. Повідомлення відправлятимуть замовленим поштовим відправленням за місцем знаходження (місцем проживання) оператора ринку, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або електронною поштою на адресу оператора ринку, вказану в реєстрі, або вручатися особисто під розписку керівникові або представникові оператора ринку.

10. Оцінювачі не зможуть занижувати вартість об'єктів нерухомості

У єдиній базі цих звітів про оцінку з'явиться модуль електронного визначення оціночної вартості. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 21 листопада 2018 року № 971. Зокрема, установлено, що інформація зі звіту про оцінку, складена для цілей оподаткування, вноситься до єдиної бази цих звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики відповідно до порядку, який затвердить Фонд державного майна. Єдина база цих звітів моніторитиме інформацію зі звіту на предмет відсутності порушень при його складанні. Якщо звіт складений правильно і оціночна вартість майна відповідає ринковим цінам, то звіт реєструється в єдиній базі. Якщо в звіті виявлять недоліки або порушення, його не зареєструють в єдиній базі. Крім того, документи про визначення оціночної вартості тепер повинні зберігатися в архіві суб'єкта оціночної діяльності в паперовій та електронній формі протягом трьох років з дати оцінки. Фонд держмайна також може запитувати документи, пов'язані з оцінкою, у тому числі оригінал або засвідчену суб'єктом оціночної діяльності копію звіту про оцінку, що підлягає реєстрації. За ненадання таких документів у визначений строк доступ до єдиної бази цих звітів про оцінку зупинять.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини