Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оцінювачі не зможуть занижувати вартість обьектов нерухомості

28 листопада 2018, 16:00
1694
0
Автор:
Реклама

У единій базі даних звітів про оцінку з'явиться модуль електронного визначення оціночної вартості.

Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від 21 листопада року № 971.

Зокрема, документом уточнюється, що оціночна вартість визначається в цілях обчислення доходу платника податків - фізичної особи від продажу (обміну), успадкування або дарування майна у випадках, передбачених Податковим кодексом (крім майна, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою).

Також встановлено, що інформація зі звіту про оцінку, складена для цілей оподаткування, вноситься до єдиної бази цих звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики відповідно до Порядку ведення єдиної бази, який має затвердити Фонд державного майна.

Єдина база даних звітів буде моніторити інформацію із звіту на предмет відсутності порушень при його складанні. Якщо звіт складений правильно і оціночна вартість майна відповідає ринковим цінам, то звіт реєструється в єдиній базі.

Реєстрація звіту про оцінку здійснюється шляхом присвоєння йому унікального номера та автоматичного формування довідки про внесення інформації зі звіту про оцінку в єдину базу даних.

Встановлювати відповідність оціночної вартості ринковим цінам буде модуль електронного визначення оціночної вартості подібного об'єкту оцінки майна, який є складовою єдиної бази даних звітів про оцінку.

Якщо у звіті будуть виявлені недоліки або порушення, то єдина база відмовить в його реєстрації. У такому разі суб'єкти оцінночної діяльності мають право впродовж десяти днів звернутися до Фонду держмайна із заявою про здійснення рецензування звіту про оцінку, який підлягав реєстрації.

Реєстрація звіту про оцінку перевіряється нотаріусами, а також посадовими особами при укладенні правочинів, суб'єктами господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод або бере участь в їх укладенні.

Крім того, документи про визначення оціночної вартості тепер мають зберігатися в архіві суб'єкта оціночної діяльності у паперовій та електронній формі протягом трьох років від дати оцінки.

Фонд держмайна також може запитувати документи, пов'язані з оцінкою майна, у тому числі оригінал або завірену суб'єктом оцінної діяльності копію звіту про оцінку, підмета реєстрації. Ненадання таких документів у визначений строк є підставою для зупинення доступу до єдиної бази даних звітів про оцінку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини