Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неправильно припарковані авто евакуюють на штрафмайданчик

30 листопада 2018, 11:52
1816
0
Автор:
Реклама

Врегульовано процедуру тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів, зберігання таких транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, а також їх повернення.

Відповідна постанова Кабміну від 14 листопада 2018 року № 990 набула чинності 29 листопада.

Інспектор з паркування доставлятиме транспортні засоби на спеціальний майданчик або стоянку у випадку порушення водієм правил зупинки, стоянки, неоплати вартості послуг паркування (якщо ТЗ істотно перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеки руху), а також паркування на місцях, призначених для безкоштовного паркування, за відсутності відповідних пільг.

Доставляти автомобіль на спецмайданчик або стоянку будуть з допомогою евакуаторів. Для доставки також можуть використовуватися евакуатори, що належать підприємствам, які займаються транспортуванням ТЗ, з якими органами місцевого самоврядування укладено договори.

Евакуація здійснюється після складання акту огляду та тимчасового затримання у присутності двох понятих та особи, яка доставляє його на майданчик.

Місце розташування авто має бути обов'язково зафіксоване в режимі фото/відеофіксації із зазначенням обставин порушення: дати, часу, місця розташування транспортного засобу відносно нерухомих об'єктів та географічних координат, інших ознак наявності складу адміністративного правопорушення.

При здійсненні фотографування обов'язкова наявність не менше двох зображень у різних ракурсах, а у разі фіксації несплати вартості платної парковки - додаткове зображення, яке фіксує відсутність під лобовим склом документа про оплату парковки.

Уся ця інформація негайно, але не пізніше наступного робочого дня з дати встановлення відповідальної особи, вноситься до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Якщо водій був присутній при затриманні та порушення неможливо усунути на місці, інспектор складає акт і виносить постанову у справі про адмінпорушення, а якщо правопорушення може бути усунено у максимально короткий строк, інспектор не складає вказаний акт і не здійснює тимчасове затримання авто.

Якщо порушення зафіксовано в режимі фотографування (відеозапису) інспектор зобов'язаний розмістити на лобовому склі транспортного засобу:

- копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності - якщо технічні можливості дозволяють встановити відповідальну особу, або

- повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності - якщо технічні можливості не дозволяють встановити відповідальну особу.

Інспектори зобов'язані невідкладно інформувати про тимчасове затримання ТЗ відповідні підрозділи Нацполіції із зазначенням номерного знаку, точного часу його затримання і місця зберігання, розміщувати таку інформацію на офіційному веб- сайті виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також передавати повідомлення про тимчасове затримання ТЗ на мобільний номер та е-mail, які вказані у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів. Детально про порядок інформування читайте за посиланням

Строк затримання ТЗ обчислюється з моменту складання акту, а строк зберігання - з моменту доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку.

Затримані ТЗ повертають після оплати вартості послуг з доставки і зберігання і сплати штрафу.

Якщо під час його транспортування або зберігання ТЗ було пошкоджено, то заподіяні збитки відшкодовуються за рахунок суб'єкта господарювання, який надає послуги з транспортування або зберігання ТЗ або відповідного страхового відшкодування ОСАЦВ.

Нагадаємо, з 27 вересня діють нові правила паркування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини