Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищення порогу кримінальної відповідальності за крадіжку - причини та наслідки

Реклама

18.07.2024 року Верховна Рада підтримала в цілому як закон проєкт №11068 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна. Ці зміни включають значне збільшення розміру штрафу за дрібне розкрадання чужого майна та додавання нової частини до статті 51 Кодексу, яка передбачає відповідальність за крадіжку у значному розмірі. Таким чином, законодавці прагнуть забезпечити більшу матеріальну відповідальність за подібні правопорушення.

Проте, одна з ключових цілей новоприйнятого закону - збільшення порогу для кримінальної відповідальності за крадіжку. Тепер викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становить понад два неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становить 3028 гривень. До цього, з початку 2024 року, вважалося, що розкрадання майна стає карним, якщо його вартість перевищує 302 грн. 80 коп.

Причина нововведень полягає в тому, що у перші тижні повномасштабного вторгнення, 3 березня 2022 року, народні депутати прийняли закон №2117-IX про внесення змін до Кримінального кодексу, яким встановили, що крадіжка в умовах воєнного стану карається позбавленням волі від 5 до 8 років. Закон був спрямований на боротьбу з мародерством, однак на практиці призвів до того, що за крадіжку на відносно невелику суму суд має призначити особі покарання у виді позбавлення волі від 5 років.

Тим паче таке нововведення мінімізувало різницю між дрібною крадіжкою і серйозними випадками мародерства. Наприклад, особи, які вчиняли крадіжку продуктів харчування через важкі життєві умови або безвихідь, отримують таке ж покарання, як і ті, хто займається мародерством з метою наживи. Усе це створювало значний соціальний резонанс та викликало потребу у зміні законодавства.

А отже, можна з упевненістю сказати, що підвищення порогу кримінальної відповідальності за крадіжку є важливою реформою, яка обумовлена низкою суттєвих причин. Це питання не тільки юридичне, але й соціально-економічне. З одного боку, такі зміни можуть зменшити навантаження на правоохоронну систему та суди, що дозволить їм зосередитися на більш серйозних злочинах. З економічної сторони, знизиться навантаження на бюджет України.

З іншого боку, у довгостроковій перспективі, вони можуть мати значний вплив на рівень злочинності та безпеки в країні. Суспільство може сприйняти ці зміни як сигнал до більшої толерантності до дрібних правопорушень, що може стимулювати зростання таких злочинів. А злочинці, в свою чергу, можуть активно використовувати нові законодавчі положення для уникнення суворішого покарання, здійснюючи крадіжки на суму, що не перевищує встановлений поріг. Це може створити нові виклики для правоохоронних органів, які тепер повинні будуть більш ретельно відстежувати такі правопорушення та адаптувати свої стратегії боротьби з ними.

Тому, важливо, щоб уряд і надалі уважно стежив за наслідками нового закону і, за потреби, вносив корективи для забезпечення безпеки та справедливості в суспільстві.

Підсумовуючи, наразі поріг кримінальної відповідальності становить 3028 гривень, крадіжки до зазначеної суми будуть підпадати під адміністративну відповідальність. Як результат, особи що здійснили крадіжку на невелику суму і, по факту, не несуть загрози суспільству не будуть позбавлені волі. А держава не буде вимушена забезпечувати їх впродовж п'яти років ув'язнення, що в свою чергу, позитивно вплине на бюджет країни, даючи можливість використовувати кошти на більш важливі потреби, особливо в умовах воєнного стану.

За рахунок збільшення адміністративної відповідальності, тобто підвищення суми штрафів, дрібні крадіжки не залишаться безкарними. Високі штрафи можуть стати значним стримуючим фактором для потенційних правопорушників, що змусить людей двічі подумати перед тим, як вчинити крадіжку. Таким чином, я вважаю, що нові заходи, спрямовані на зміну порогу кримінальної відповідальності та збільшення адміністративних штрафів, матимуть позитивний вплив на бюджет країни, правоохоронну та судову систему, а також на суспільство в цілому.

Катерина Голубцова

Юрист ЮК "RIYAKO & PARTNERS"

Читайте також: Особливості визначення розміру застави - аналіз судової практики Вищого антикорупційного суду

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини