Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив випадок, коли батько може 5 років не сплачувати аліменти

Реклама

Батько, запис про якого був на певний період виключено з актового запису про народження дитини, не повинен сплачувати аліменти за цей час. Звернення батька дитини з позовом до суду про виключення цього запису не може свідчити про вчинення ним умисних дій, спрямованих на ухилення від сплати аліментів.

Відповідне положення міститься у постанові Верховного Суду від 27 січня 2020 року № 672/198/19.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Мати дитини звернулася до суду з позовом до батька про стягнення аліментів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190436_batki-mozhut-vitrebuvati-almenti-z-ditini-nezvazhayuchi-na-pensyu-blshu-za-mnmalnu

Позивач вказувала, що відповідач належним чином не утримує та не забезпечує їх спільну дитину, хоча має таку можливість. Крім того, зазначала, що відповідач умисно ухилявся від сплати аліментів на дитину у період з 28 серпня 2015 року до 19 лютого 2019 року.

На підставі викладеного мати дитини просила: стягнути аліменти на утримання сина до досягнення дитиною повноліття; аліменти за минулий час, починаючи з 28 серпня 2015 року до 19 лютого 2019 року.

Позиція Верховного Суду

Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами визначено ст. 194 СК.

Для стягнення аліментів за минулий час позивач повинен довести:

- вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача;

- ухилення відповідача від утримання дитині.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог про стягнення аліментів за минулий час, починаючи з 28 серпня 2015 року до 19 лютого 2019 року, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд правильно виходив із того, що позивач не надала суду жодних доказів на підтвердження умисних дій відповідача, спрямованих на ухилення від сплати аліментів, у зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення позову в частині стягнення аліментів за минулий час.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189427_almenti-styaguyutsya-z-depozitnikh-vkladv-borzhnika---vs

Звернення батька дитини з позовом до суду у 2015 році про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини не може свідчити про вчинення ним умисних дій, спрямованих на ухилення від сплати аліментів.

Не заслуговують на увагу доводи касаційної скарги, що відповідач ухилявся від сплати аліментів за минулий період, оскільки такі доводи не підтверджені належними та допустимими доказами, а відповідно до ч. 6 ст. 81 ЦПК доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Также читайте:

Як вивезти дитину за кордон;

Все про аліменти: як розрахувати, як стягнути, як припинити виплати;

Студента до 23 років мають утримувати батьки, навіть якщо він вчиться заочно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини