Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли боргову розписку визнають недійсною

Реклама

КЦС ВС у постанові від 22 серпня 2019 року № 369/3340/16-ц визначив, в якому випадку розписка не підтверджує отримання грошей в борг.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Позивачка звернулася до суду щодо стягнення боргу за договором позики. Вона зазначила. що договір був оформлений розпискою, відповідач отримав 18 тис. грн та зобов'язався повернути їх після продажу земельної ділянки.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги у цій частині. Апеляційний суд скасував відповідне рішення.

Позиція Верховного Суду

За своєю суттю розписка про отримання в борг грошових коштів є документом, який видається боржником кредитору за договором позики після отримання коштів, підтверджуючи як факт укладення договору та зміст умов договору, так і факт отримання боржником від кредитора певної грошової суми.

При цьому факт отримання коштів у борг підтверджує не будь-яка розписка, а саме розписка про отримання коштів, зі змісту якої можливо установити, що відбулася передача певної суми коштів.

Досліджуючи боргові розписки чи інші письмові документи, суд для визначення факту укладення договору повинен виявляти справжню правову природу правовідносин сторін незалежно від найменування документа та, залежно від установлених результатів, зробити відповідні правові висновки.

Апеляційний суд дійшов висновку, що вона не підтверджує факт передачі коштів.

Згідно з розпискою відповідач лише зобов'язався віддати позивачу 18 тис. грн після продажу земельної ділянки, а не повернути отриману у борг суму коштів.

ВС зазначає, що суд апеляційної інстанції правильно застосував до спірних правовідносин положення ЦК і дійшов обґрунтованого висновку про недоведеність існування між сторонами правовідносин за договором позики.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Також читайте:

До якого суду звертатися, якщо ФОП-боржник ліквідований;

Будинок не можна подарувати без земельної ділянки, на якій він розташований;

Коли договір дарування житлового будинку визнають недійсним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини