Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР просить міжнародні інституції засудити незаконну паспортизацію українських громадян зі сторони РФ

Реклама

Президент України, МЗС та Верховна Рада висловлюють рішучий протест у зв'язку з указом президента Росії, оскільки він відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України. МЗС вважає указ юридично нікчемним та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Як відомо, Державна дума Федеральних Зборів Російської Федерації 18 грудня 2018 року прийняла федеральний закон, що наділяє Президента РФ повноваженнями визначати в гуманітарних цілях категорії іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право отримати російське громадянство у спрощеному порядку.

На підставі цього закону 24 квітня 2019 року Президент РФ В. Путін видав Указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».

У своїй заяві від 24 квітня 2019 року Президент України назвав такий Указ Президента РФ черговим безпрецедентним втручанням Росії у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей.

Петро Порошенко доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

МЗС у своїй заяві від 1 травня 2019 року вимагає від РФ невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, скасувати зміни до федеральних законів РФ з питань громадянства в частині полегшення процедури його набуття для громадян України, а також укази Президента Росії про спрощену процедуру отримання паспортів та їх визнання у РФ та усі рішення, прийняті на їх виконання.

Україна звертається до міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані Російською Федерацією громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях України, з порушенням Конституції та законодавства України, а також будь-які правочини, здійснені з такими документами.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вказує, що указ Президента РФ - продовження агресії і втручання у внутрішні справи України. Він вважає дії Путіна є новим "паспортним" етапом окупації Донбасу. В ефірі телеканалу "Інтер" Міністр заявив, що українські дипломати працюють над посиленням міжнародного тиску на Росію через рішення про видачу паспортів РФ жителям окупованої частини Донбасу.

Постановою від 25 квітня 2019 року № 2713-VІІІ, Верховна Рада України затвердила звернення до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні. Український Парламент закликає засудити деструктивні дії РФ, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, консолідувати спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям Російської Федерації та вжити заходів щодо посилення у зв'язку з цим режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти Російської Федерації.

Верховна Рада України також вимагає від Президента Російської Федерації В. Путіна скасувати Указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».

Як раніше писала ЮРЛІГА, Уряд заборонив нерегулярні авіарейси до Росії.

Про набрання чинності н/п актами можна дізнатись у модулі "Календар юриста" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини