Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратор, що оформляє наступний продаж нерухомості, не перевіряє законність попередньої реєстрації

29 серпня 2018, 16:24
534
1
Автор:
Реклама

При реєстрації перепроданої нерухомості слід пам'ятати, що державний реєстратор,який оформляє право власності на покупку, несе відповідальність виключно за свої дії, він не зобов'язаний перевіряти законність, давати оцінку діям державного реєстратора, який вчинив попередні реєстраційні дії.

При цьому відповідальність за достовірність даних, що містяться в документах, поданих для державної реєстрації прав, несе заявник, якщо інше не встановлене судом.

Державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями. Виконання передбачених законодавством обов'язків державним реєстратором сприяє можливості встановити дійсність зазначених документів, інформації в таких документах.

Норма про відповідальність саме заявника за достовірність поданих документів для проведення державної реєстрації прав закріплена Законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень».

Роз'яснення містяться в листі Мінюсту № 24342/11942-33-18/8.4.4.

Нагадаємо, відстежувати реєстраційні дії щодо своєї нерухомості, на яку можуть претендувати шахраї, можна, зареєструвавшись на SMS- маяку. Про всі зміни в реєстрі вас повідомлять смс, електронною поштою або в особистому кабінеті. Отримавши цю інформацію, можна захистити свої права.

Також Мінюст роз'яснив, що:

- у реєстрі нерухомості поки що не можна визначити долі у вже зареєстрованій спільній власності

- електронні копії документів можна додати після завершення реєстрації нерухомості

- іпотека може бути припинена за наявності інших обтяжень

- спадкоємець може оформити нерухомість в різних областях у одного реєстратора

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини