Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа МСЕК: які заходи запланував МОЗ на виконання рішення РНБО і що вже зроблено

Реклама

Міністерство охорони здоров'я повідомило про вжиті за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності заходи.

Детальніше про те, які рішення ухвалила РНБО, можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

У міністерстві поінформували, що за результатами засіданні РНБО звільнено керівників Центральної медико-соціальної експертної комісії МОЗ, Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ, Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова та працівників Міністерства охорони здоров'я, які відповідали за координацію діяльності МСЕК. Роз'яснено, що це ті інституції та особи, які відповідальні за регулярне проведення перевірок обґрунтованості рішень, прийнятих комісіями на всіх рівнях, і в разі необхідності їх скасування, аналіз випадків необґрунтованих рішень, розгляд оскарження, а також за удосконалення процесу експертизи. У МОЗ вказали, що ці функції виконувались неналежно, тому було прийнято відповідні кадрові рішення.

Також задля нагальної оптимізації процесу будуть запроваджені швидкі зміни на центральному рівні. Центральну медико-соціальну експертну комісію МОЗ буде ліквідовано, а її функції, зокрема щодо оскарження рішень та проведення перевірок, будуть повністю передані до Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ в місті Дніпро, де впродовж 2024 року МОЗ створював необхідну матеріально-технічну базу.

На регіональному рівні обласні та міжрайонні МСЕК буде ліквідовано до кінця року, а їх функції з проведення експертизи передано кластерним і надкластерним лікарням спроможної мережі медзакладів. У МОЗ пояснили, що перевагами такого рішення є наближення експертизи до людини: всі необхідні спеціалісти та можливості пройти обстеження будуть доступними в одному медзакладі, де створено безбар'єрний простір. Завдяки доступу до ЕСОЗ буде забезпечена цифровізація процесів експертизи. Також експертиза матиме зрозумілі механізми фінансування, що залежатиме від навантаження на конкретну комісію.

Така концепція змін відповідає положенням законопроєкту, розробленого МОЗ і нещодавно винесеного на громадське обговорення (детальніше). Відповідно до рішення РНБО законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження оцінювання особи з обмеженням повсякденного функціонування, розроблений з метою забезпечення невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, має бути внесений до Верховної Ради протягом місяця.

МОЗ зазначає, що активізує роботу за всіма зазначеними в рішенні РНБО напрямами разом з усіма залученими до процесу реформування МСЕК органами, мета яких забезпечити умови для ліквідації діючих медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року та запровадження цифрової, прозорої, європейської моделі. Зокрема, план цифровізації всіх етапів проходження медико-соціальної експертизи має бути представлений МОЗ та Мінцифрою у двотижневий термін.

Крім цього, МОЗ спільно з правоохоронними органами створить робочі групи для перевірки обґрунтованості рішень МСЕК, зокрема щодо встановлення інвалідності посадовим особам. У разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття таких рішень - буде ініційований їх перегляд та вжиття відповідних заходів правоохоронними органами.

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я

Гарячі питання військового обліку для юристів, бухгалтерів, кадровиків та всіх фахівців компанії! З новою LIGA360 зможете без проблем знайти інформацію та контролювати зміни щодо перевірок ТЦК, бронювання працівників та військового обліку на підприємстві. Замовте персональну презентацію прямо зараз.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини