Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ представив законопроєкт щодо реформи МСЕК

Реклама

10 жовтня в МОЗ відбулася зустріч з представниками громадських організацій та експертного середовища, де був представлений законопроєкт, що передбачає системні зміни в медичній частині експертизи.

Розроблений законопроєкт передбачає внесення зміни до 27 законів та кодексів України, поінформували в міністерстві.

Зазначається, що реформування експертизи - один із ключових етапів змін. Критерії для направлення на експертизу повинні бути чіткими й прозорими. Тому запропоновано змінити навіть назву експертизи: замість МСЕ буде новий процес - оцінювання повсякденного функціонування людини.

Особливу увагу приділено цифровізації МСЕК при проходженні експертизи. Обов'язковість використання ЕСОЗ для прийняття рішень - один з антикорупційних запобіжників.

Загалом було запропоновано такі зміни:

  • проводити експертизу в кластерних і надкластерних лікарнях, де на місці є всі необхідні спеціалісти й можливість проводити додаткові обстеження;

  • направлення на експертизу буде відбуватися на підставі чітких критеріїв, з підтвердженням їх через електронну систему охорони здоров'я; передбачено запровадження електронного направлення для проходження експертизи;

  • сімейний або лікуючий лікар зможуть направляти на експертизу самостійно, без залучення лікарсько-консультативної комісії;

  • при прийнятті рішення комісією та для визначення потреб людини будуть враховувати дані, внесені під час реабілітації; сама комісія може направляти й на дообстеження;

  • буде створений окремий інструментарій оцінки потреб людини, який надалі використовуватиметься і в інших сферах;

  • пропонується змінити порядок фінансування оновленої експертизи - кошти з окремої бюджетної програми будуть сплачувати НСЗУ за проведення кожного оцінювання.

Зміни не будуть стосуватися статусу особи з інвалідністю з визначенням відповідної групи (процес встановлення інвалідності здійснюватиметься комісіями паралельно з проведенням нової експертизи), не змінюють соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та процес проведення медико-соціальної експертизи для дітей.

МОЗ працює над усуненням поточних проблем і над удосконаленням наявного процесу і безпосередньо системними змінами, аби у 2025 році ліквідувати МСЕК у тому вигляді, як вони функціонують зараз.

Упорядковано перелік документів, що подаються на МСЕК, у тому числі для військовослужбовців (прибрано довідку № 5, замість неї використовується висновок ВЛК).

Один із важливих антикорупційних кроків - запровадження обов'язкового декларування доходів для членів МСЕК. Таким чином, НАЗК може моніторити їхні статки, виявляти невідповідності способу життя, проводити відповідні перевірки та направляти результати для подальшого розслідування.

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини