Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження: що врахувати юристу?

Реклама

Наприкінці весни цього року набув чинності Закон №3655-IX «Про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження». Цей нормативно-правовий акт повинен вдосконалити перебіг кримінального провадження. Про Закон, його вплив на функціонування Вищого антикорупційного суду та до чого слід готуватися юристам - поговоримо далі.

Читайте також: Набув чинності Закон, який спрощує роботу Вищого антикорупційного суду

Ухвалена редакція Закону

Редакція законопроєкту, який був ухвалений Верховною Радою України, була запропонована комітетом з питань правоохоронної діяльності. В запропонованій редакції містилося доповнення до списку посадовців вищої категорії, які мають право подавати клопотання про розгляд справи в складі колегії суддів по першій інстанції, ще й голови Верховного Суду, голів Рахункової палати, ФДМУ, Центральної виборчої комісії, голови Вищої ради правосуддя, голови та суддів КСУ та голів вищих спеціалізованих судів.

Слід зазначити, що з вищенаведеного переліку посадовців були виключені члени Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Ці посадовці були запропоновані Кабінетом Міністрів України.

Які полегшення несе в собі Закон?

Апарат прес-служби Верховної Ради України повідомив, що новоприйнятий нормативно-правовий акт в теорії має спростити роботу Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Справа в тому, що до цього ВАКС слухав справи в якості суду першої інстанції у складі трьох суддів. В той же час, новий Закон передбачає надання суддям ВАКСу можливості розглядати справи одноособово. У свою чергу, для суддів місцевих судів в тексті Закону прописані нові випадки, в яких вони повинні розглядати справу у складі трьох суддів.

Серед основних змін, які відбулися в статті 31 КПК, є вилучення частини 12. Саме вона відповідала за параметри здійснення провадження у складі трьох суддів. Таким чином, відповідно до змін тепер розгляд справ в такому складі відбуватиметься лише в окремих випадках:

- у справах, які передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на десять та більше років.

- у справах, де серед підозрюваних фігурують:

  • Президент України.

  • Прем'єр-міністр України.

  • Генеральний прокурор України.

  • Народний депутат України.

  • Член Кабінету Міністрів України.

  • Директор Національного антикорупційного бюро України.

  • Секретар Ради національної безпеки і оборони України.

  • Голова Служби безпеки України.

  • Директор Державного бюро розслідувань.

Звісно ж, всі з вищеперерахованих осіб складають свої повноваження у разі висування їм підозри.

Слід відмітити, що новоприйнятий Закон є частиною Плану для реалізації програми Ukraine Facility. Основним напрямом дії цієї програми є протидія корупції на вищому рівні. Крім того, програма передбачає належний розгляд кримінальних проваджень судами.

До чого готуватися юристам?

Фактично робота юристів не особливо зазнала змін. Проте їм варто бути готовим до нових правил ведення кримінального провадження.

Як вже було зазначено вище, новоприйнятий Закон стосується певною мірою і загальних судів першої інстанції. Мова йде про суди, що розглядають кримінальні правопорушення, вчинені топовими посадовцями. У разі подання таким посадовцем клопотання про збір колегії у складі трьох суддів, воно має бути задовільненим.

Перехідні положення Закону передбачають що судовий розгляд справи у складі колегії з трьох суддів, який вже розпочався до моменту набрання чинності новоприйнятого нормативно-правового акту, має продовжуватися до завершення за старим алгоритмом. Тобто, розгляд справи має відбуватися у тому ж складі, що і до прийняття Закону. Всі ж наступні справи мають вже розглядатися за новими правилами.

У разі підготовчого засідання, коли сам судовий розгляд досі не був призначений, проводиться виключно у складі суддів, який визначається новими правилами. Тобто такий розгляд справи має відбуватися у складі одного судді. Винятком може бути клопотання топ-посадовця, про яке говорилось вище. За його запитом може бути зібрана колегія з трьох суддів.

Чи ефективні нові методи, впроваджені законодавцем - час покаже. А поки слід вчитися працювати за новими правилами.

Фелікс Аронович,

адвокат, партнер ЮК Syrota Dzis Melnyk & Partners

Читайте також: Особливості визначення розміру застави - аналіз судової практики Вищого антикорупційного суду

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини