Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи, адмінарешти і виправні роботи: Рада ухвалила два закони про протидію домашньому насильству

Реклама

Верховна Рада ухвалила два закони щодо протидії домашньому насильству. Перший (законопроєкт №8329), посилює відповідальність за вчинення насильства щодо жінок і домашнє насильство. Осіб, які вчиняють такий злочин, штрафуватимуть, відправлятимуть на громадські роботи і накладатимуть адміністративний арешт. Другий (законопроєкт №10420), впроваджує норми Стамбульської Конвенції Ради Європи та Директиви Європейського парламенту та Ради ЄС 2012/29/ЄС,  чим посилює захист прав постраждалих від домашнього та сексуального насильства.

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Олена Шуляк.

За її словами, цей законопроєкт є одним з нормативно-правових документів, ухвалених на виконання «Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», відомої як «Стамбульська конвенція». Зокрема, це стосується належного розслідування фактів насильства та притягнення кривдників до відповідальності. Відповідний законопроєкт про ратифікацію Україна ухвалила майже два роки тому - 20 червня 2022 року.

Відповідно до ухваленого Закону (законопроєкту №8329), осіб, які вчиняють домашнє насильство штрафуватимуть у розмірі до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або відправлятимуть на громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або на виправні роботи на термін до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або накладатимуть адміністративний арешт на термін до десяти діб.

"Ефективна протидія домашньому насильству - це ціла низка законопроєктів, які посилять відповідальність за цей злочин, забезпечать дієвий захист жертв, оперативне реагування правоохоронців і суспільства. Зокрема, йдеться і про прийнятий 22 травня законопроєкт №10420. Зараз, пояснила Шуляк, права та обов'язки потерпілої особи виникають у момент подання нею чи іншою особою заяви про правопорушення. Але прийнятий законопроєкт передбачає, зокрема, що кримінальні справи стосовно дітей та підлітків віком до 18 років можуть розпочинатися і без заяви потерпілих за фактом внесення відомостей про правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, наприклад, після отримання інформації з відкритих джерел", - розповіла Олена Шуляк.

Вона також нагадала, що в Україні з червня 2022 року почалося активне будівництво шелтерів, зокрема на Закарпатті та Житомирщині. В них постраждалі матимуть можливість отримати безкоштовний тимчасовий притулок, у якому зможуть перебувати протягом 3 місяців, а у разі необхідності - і до 6 місяців.

Legal Solution - аналіз законодавства і практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання і звіряйтеся з експертами. Упізнайте більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Депутати заздалегідь схвалили зміни відносно застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини