Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд оцінив процедуру перегляду ухвали слідчого судді за нововиявленими обставинами

Реклама

10 квітня 2024 року на пленарному засіданні Другий сенат Конституційного Суду України розглянув справу за конституційною скаргою Плескач Ганни Григорівни щодо відповідності Конституції (конституційності) окремого припису частини першої статті 459 Кримінального процесуального кодексу (далі - Кодекс).

Ганна Плескач звернулася до Конституційного Суду з клопотанням перевірити на відповідність частині першій статті 8, частині першій статті 24, частині другій статті 55, пункту 1 частини другої статті 129 Конституції окремий припис частини першої статті 459 Кодексу, згідно з яким судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами.

У Рішенні КСУ виснував, що додержання принципу остаточності судового рішення (res judicata) стосовно ухвал слідчих суддів у разі надання права на їх перегляд за нововиявленими обставинами можливе лише за наявності істотних і переконливих передумов для такого перегляду та врахування потреби додержання вимог щодо розумних строків досудового розслідування.

Конституційний Суд у цьому рішенні також констатував, що оспорюваний припис статті 459 Кодексу не містить заборони на перегляд за нововиявленими обставинами будь-яких видів судових рішень, що набрали законної сили. Тому за оспорюваним приписом статті 459 Кодексу учасники кримінальних проваджень мають однакові процесуальні права на перегляд за нововиявленими обставинами судових рішень, що набрали законної сили, зокрема ухвали слідчого судді на стадії досудового розслідування та ухвали суду під час судового розгляду чи реалізації інших стадій кримінального провадження.

Дослідивши питання, порушені в конституційній скарзі, Суд дійшов висновку, що частина перша статті 459 Кодексу відповідає Конституції (є конституційною).

Суддя-доповідач у цій справі - Олег Первомайський.

Текст Рішення та його резюме будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Суду 11 квітня ц.р.

Інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Юрист (Преміум). Отримайте максимум інструментів legal research, повну базу законодавства і судової практики, засоби контролю від юридичних ризиків. Замовте зараз з економією 40%.

Читайте також:

Огляд судової практики по аліментах

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини