Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд розглянув справу засудженого за телефонне шахрайство, який обманом заволодів коштами особи похилого віку

Реклама

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду у постанові від 19 жовтня 2023 року у справі № 459/2988/22 погодився з вироком апеляційного суду, яким чоловік був засуджений за шахрайство, вчинене спільно з іншим співучасником (ч. 2 ст. 190 КК України), до покарання у виді штрафу в розмірі понад 80 тис. грн, тобто в розмірі матеріальної шкоди, спричиненої потерпілій особі.

Сутьс справи: чоловік за попередньою домовленістю з невстановленою особою, яка повідомила особі похилого віку про необхідність передачі грошових коштів для лікування її дочки, яка буцімто потрапила в ДТП, безпосередньо отримав від жінки 40 тис. грн, 1 тис. доларів США та 100 євро, спричинивши їй шкоду в розмірі понад 80 тис. грн.

Вироком місцевого суду чоловіка було засуджено до покарання у вигляді мінімального розміру штрафу, передбаченого в санкції ч. 2 ст. 190 КК України (51 тис. грн).

Апеляційний же суд скасував цей вирок у частині призначення покарання та постановив свій вирок, вказавши, що розмір призначеного штрафу не може бути меншим за розмір майнової шкоди, спричиненої шахрайством. Судом було враховано, зокрема, що чоловік виконував значну роль у вчиненні шахрайства, був активним виконавцем кримінального правопорушення і саме завдяки його активним діям спільний злочинний умисел на заволодіння грошовими коштами потерпілої було доведено до кінця.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Детальніше за посиланням.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Читайте також: КАС ВС висловився стосовно обов‘язку позивача щодо належного оформлення позовної заяви

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини