Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився стосовно обов‘язку позивача щодо належного оформлення позовної заяви

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зауважив, що КАС України покладає обов'язок оформлення позовної заяви відповідно до вимог, які визначені його положеннями, саме на позивача (ст. ст. 160, 161 КАС). Суддя, отримавши матеріали позовної заяви, перевіряє її відповідність указаним вимогам, і у разі встановлення недоліків позовної заяви, вказує про це в ухвалі про залишення позовної заяви без руху, надаючи позивачеві строк на їхнє усунення.

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 8 листопада 2023 року у справі № 120/269/23, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Пункт 2 ч. 5 ст. 160 КАС України чітко визначає, що позовна заява повинна містити зокрема, відомості про ЄДРПОУ (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); РНОКПП (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв'язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Зокрема, у цій справі в позовній заяві позивач зазначила лише адресу місця розташування відповідачів, тобто не виконала вимоги п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України. Довід позивача про те, що це є правом, а не обов'язком, КАС ВС відхилив, адже саме позивач складає та подає до суду позовну заяву, і саме на нього покладено процесуальним законодавством обов'язок її належного оформлення.

ВС виснував, що сукупність допущених недоліків у позовній заяві та додатках до неї, а також їхнє неусунення на виконання ухвали суду про залишення позову без руху є достатньою підставою для повернення позовної заяви. Однак зауважив, що в силу ч. 8 ст. 169 КАС повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Підготовка до судового засідання стає зручнішою. Тепер VERDICTUM в LIGA360 має доступ до Кабінету Електронного суду. Аналізуйте судову практику та подавайте документи до суду в один клік.

Читайте також:

ТОП судових рішень у спорах з податківцями

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини