Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вища рада правосуддя підтримала розблокування дисциплінарних проваджень щодо суддів

Реклама

Вища рада правосуддя затвердила консультативний висновок щодо законопроєкт №9261 «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Про це повідомила прес-служба ВРП.

Законопроєкт розроблений для забезпечення відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, а також забезпечення функціонування та початку роботи служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Детальніше про проєкт №9261 читайте тут.

ВРП поділяє позицію законодавця щодо необхідності якнайшвидшого відновлення дисциплінарної функції Ради та відзначає, що реалізація законопроєкту дасть змогу відновити розгляд справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечити початок роботи і функціонування Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Водночас у рішенні ВРП наголошено на деяких пропозиціях та зауваженнях.

Так, ВРП підтримує пропозиції законодавця, зокрема, щодо:

  • можливості проведення, в разі необхідності, конкурсу на зайняття певних посад в умовах воєнного стану;

  • спрощення кваліфікаційних вимог до дисциплінарного інспектора;

  • необхідності подання кандидатами на посади дисциплінарних інспекторів декларацій та проходження ними відповідних перевірок у період воєнного стану з метою запобігання виникненню сумнівів у їхній доброчесності;

  • віднесення посади дисциплінарного інспектора до вищої категорії посад державної служби;

  • підстав та процедури повернення дисциплінарної скарги.

Водночас, Вища рада правосуддя пропонує визначити на законодавчому рівні, що початком функціонування Служби є відповідне рішення Вищої ради правосуддя, ухвалене ВРП згідно із Законом «Про Вищу раду правосуддя» та її Регламентом, затвердженим відповідним рішенням Ради зі змінами.

Також законопроєктом пропонується врегулювати випадки, коли під час розгляду матеріалів інспектора Дисциплінарна палата може повернути їх на доопрацювання, передбачивши можливість направлення таких матеріалів на доопрацювання із чітким строком виконання.

Передбачений запобіжник, відповідно до якого рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи на вимогу члена Дисциплінарної палати, який не згодний з таким рішенням, або на вимогу дисциплінарного інспектора ВРП - доповідача передається на затвердження до ВРП у пленарному складі.

"Після зміни законодавства Вища рада правосуддя та її дисциплінарні органи вже майже два роки позбавлені можливості здійснювати процедури дисциплінарних проваджень стосовно суддів, а також розглядати скарги на рішення у дисциплінарних справах", - нагадали в ВРП.

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резолютивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Деталі за посиланням.

Читайте також: Депутати пропонують внести зщміни до ГПК та ЦПК щодо уніфікації процесів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини