Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність ідентифікатора гаманця з криптовалютою свідчитиме про декларування недостовірних відомостей: НАЗК

Реклама

Ненадання, під час перевірки декларації, інформації про ідентифікатор гаманця криптовалюти, в якості підтвердження факту її набуття у власність, розцінюється як зазначення недостовірних відомостей у декларації. Про це зазначила прес-служба НАЗК.

Суть справи: у декларації екс-заступника Міністра інфраструктури було зазначено про наявність у нього Bitcoin загальною вартістю на дату придбання (2015 рік) у 600 тис.грн. Кількість Bitcoin він не вказав.

Екс-чиновник під час повної перевірки його декларації після звільнення за 2020 рік, не надав НАЗК, в підтвердження достовірності задекларованих відомостей, інформацію про публічний ключ - ідентифікатор гаманця з криптовалютою.

Коли НАЗК звернулося до декларанта по докази, він сказав, що загубив ідентифікатор гаманця. При цьому, Науково-дослідним  центром судової експертизи з питань інтелектуальної власності надано висновок, яким підтверджено, що для реального власника криптовалюти втрата публічного ключа не є перешкодою для його відновлення. 

В НАЗК наголосили, що ідентифікатор не є доступом до збережень посадовця, а лише показує кількість криптовалюти на публічному ресурсі. В такий спосіб НАЗК без жодного ризику для власника криптовалюти перевіряє достовірність зазначеної інформації про неї у декларації публічного службовця. 

З урахуванням відсутності інформації про публічну адресу криптовалюти, у результатах перевірки НАЗК зазначило, що задекларовані відомості про криптовалюту є недостовірними, склало протокол про адміністративне правопорушення та передало його на розгляд суду.

За рішенням Шевченківського районного суду міста Києва екс-чиновника було визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення за недостовірне декларування, у тому числі щодо відомостей про криптовалюту, та накладено штраф у розмірі 17 тис. грн. Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги екс-заступника Міністра та підтвердив законність рішення суду першої інстанції. 

"Так, обов'язкове декларування досі не відновлено, але ви можете безперешкодно подавати декларації до Реєстру декларацій. 

Пам'ятайте, коли Верховна Рада відновить повні перевірки декларацій, НАЗК може звернутися до вас по уточнюючу інформацію щодо реальності збережень в криптовалюті.  Наразі надання документів, що підтверджують достовірність відомостей, зазначених у декларації, є не правом, а обов'язком декларанта у процедурі повної перевірки декларації", - зазначили в НАПК.

Бажаєш розпланувати час та мати під рукою розклад судових засідань? Спробуй календар засідань у LIGA360. Переглядай розклад засідань по всій Україні та налаштуй моніторинг.

Читайте також: Чиновник, який оформив сам собі паспорт, програв апеляцію в суді: НАЗК

Суд зобов'язав ПФУ виплатити доньці пенсіонера 295 тис. грн пенсії, яку він недоотримав за життя

ВРП підтримала проєкт щодо забезпечення письмової фіксації судового засідання у разі неможливості повного фіксування технічними засобами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини