Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВРП підтримала проєкт щодо забезпечення письмової фіксації судового засідання у разі неможливості повного фіксування технічними засобами

Реклама

Вища рада правосуддя підтримала законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення судового засідання у разі неможливості його повного фіксування технічними засобами в умовах воєнного чи надзвичайного стану» (№ 8359). Про це повідомила прес-служба ВРП.

Детільніше про законопроєкт ми писали тут.

Проєктом пропонується доповнити Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану в разі об'єктивної неможливості здійснення повного фіксування судового засідання технічними засобами хід судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання, в якому відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

Запропоновано також доповнити Закон України «Про доступ до судових рішень» положенням про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану в разі об'єктивної неможливості внесення судового рішення до Єдиного  державного реєстру судових рішень, як виняток, суд вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів невідкладно за першої можливості, але не пізніше п'яти робочих днів із дня усунення відповідних обставин.

Вища ради правосуддя вважає, що запропоновані законопроєктом № 8359 зміни необхідні для реалізації державою обов'язку щодо забезпечення кожному права на судовий захист в умовах воєнного або надзвичайного стану, нівелюватимуть ризики тривалого розгляду судових справ, зумовлені нестабільним електропостачанням судів та забезпечать своєчасне вирішення спорів.

"Надання секретарю судового засідання права здійснювати фіксацію судового засідання письмово у протоколі судового засідання в умовах воєнного чи надзвичайного стану сприятиме безперешкодному здійсненню правосуддя, дотриманню положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та буде єдиним можливим способом гарантування принципу безперервності здійснення правосуддя", - йдеться в повідомленні ВРП.

Водночас ВРП звернула увагу на те, що визначена законопроєктом № 8359 термінологія у статтях 222 ГПК, 247 ЦПК, 229 КАС потребує узгодження.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя підтримала законопроєкт № 8359 з урахуванням запропонованих технічних правок.

Історію судової справи можна переглянути на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайтеся, чи не було рішення переглянуто чи скасовано, дізнайтеся деталі справи та оцініть тривалість розгляду. Подробиці за посиланням.

Читайте також: З 15 лютого українці зможуть отримувати судові повістки через Viber

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини