Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розміри судових зборів за подання заяв до суду у 2023 році

Реклама

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», який набрав чинності з 1 січня 2023 року, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684 гривень. 

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Про те, які саме судові збори та на які суми зазнали змін, розповідає у своїй консультації фахівчиня зі зв'язків із громадськістю та пресою Кам'янського місцевого центру з надання БВПД, що на Дніпропетровщині, Марія Ростова.

За подання фізичною особою до суду позовної  заяви:

  • майнового характеру доведеться сплатити: 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру ПМ для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не менше 1073,60 грн та не більше 13 420 грн);

  • немайнового характеру доведеться сплатити 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн);

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді за посиланням. 

"Судовий збір за подання позовної заяви про розірвання шлюбу складатиме - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  - 1073,60 грн. За заяву про поділ майна при розірванні шлюбу доведеться заплатити 1 % вартості позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше трьох його розмірів  розмірів для працездатних осіб  - не менше 1073,60 грн та не більше 8052 грн", - йдеться в консультації.

0,2 розміру прожиткового мінімуму -  536,80 грн  - сплачуватимуть фізичні працездатні  особи за подання до суду  таких заяв:

  • у справах окремого провадження;

  • про забезпечення доказів або позову;

  • про перегляд заочного рішення;

  • про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

  • про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

  • про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду;

  • про роз'яснення судового рішення, які подано.

Розгляд заяви про видачу судового наказу обійдеться у 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 268,40 грн, а за скасування такого наказу доведеться сплатити 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  - 134,2 грн.

За заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України встановлено судовий збір  у  0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  - 536,80 грн.

Подання апеляційної скарги на рішення суду обійдеться 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги; касаційної - 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

А от подання фізичною особою апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду коштуватиме 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме - 536,80 грн).

За повторну видачу копії судового рішення доведеться сплатити 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу -  8,05 грн.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також: З 1 січня 2023 року змінились розміри ставок судового збору

Ставки судового збору в адміністративному суді з 1 січня 2023

ТОП-5 актуальних правових позицій Верховного Суду щодо державної реєстрації прав на нерухомість і бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини