Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

20 важливих новин серпня для бізнес-юриста

Реклама

1. На час воєнного стану підприємцям спростили трудове регулювання: Закон набрав чинності

19 серпня набрав чинності Закон № 2434-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Детальніше

2. Набув чинності Закон про фріланс

10 серпня набув чинності Закон № 2421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом».

Детальніше

3. Набрав чинності Закон щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінзвітності у період дії воєнного стану

10 серпня, набрав чинності Закон № 2436-IX "Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни" щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни.

Детальніше

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

4. Верховний Суд задовольнив позов щодо стягнення "гонорару успіху" адвоката

Верховний Суд у постанові у справі № 903/781/21 від 28 липня 2022 року скасував рішення судів попередніх інстанцій та задовольнив позовні вимоги адвокатського об'єднання.

Детальніше

5. Діють зміни до Закону про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні

10 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2435-IX «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі - Закон № 2435), яким зокрема, уточнено норми щодо формування електронних первинних документів та подання консолідованої фінансової звітності.

Детальніше

6. Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави та умови

Східне міжрегіональне управління Держпраці роз'яснило підстави та умови звільнення за ініціативою роботодавця.

Детальніше

7. Набув чинності Закон, який вніс ряд нововведень до кримінального процесуального законодавства

Набув чинності Закон № 2462-IX "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану".

Детальніше

8. Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: ВС

У постанові у справі № 908/2287/17 від  19.08.2022 Верховний Суд у складі суддів об'єднаної палати Касаційного господарського суду, залишивши без змін рішення судів попередніх інстанцій, зазначив, що сертифікат торгово-промислової палати, який підтверджує наявність форс-мажорних обставин, не може вважатися беззаперечним доказом про їх існування, а повинен критично оцінюватися судом з урахуванням встановлених обставин справи та у сукупності з іншими доказами.

Детальніше

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резулятивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

9. РАУ висловилася щодо можливості бронювання військовозобов'язаних адвокатів на період воєнного стану та мобілізації

Відповідне рішення № 67 було ухвалено 2 серпня 2022 року.

Детальніше

10. Особливості надання відпустки без збереження зарплати в умовах воєнного стану

Роз'яснення стосовно цього питання надали в Департаменті правового захисту апарату ФПУ.

Детальніше

11. РАУ затвердила роз'яснення щодо підстав представництва адвокатом клієнта в суді

Відповідне рішення № 62 було прийнято 2 серпня 2022 року.

Детальніше

12. Закон про акціонерні товариства офіційно опубліковано

20 серпня 2022 року в газеті «Голос України» офіційно опубліковано Закон № 2465-IX «Про акціонерні товариства».

Детальніше

13. Набрали чинності зміни до Закону про держреєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень: Закон № 2468-IX

19 серпня 2022 року набрали чинності окремі положення Закону № 2468-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави» (далі - Закон № 2468-IX), якими, серед іншого, внесено зміни і до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон).

Детальніше

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

14. Судові оповіщення в Дії: набрали чинності зміни до Закону про судоустрій

19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2461-IX «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Детальніше

15. 31 серпня набрали чинності зміни до постанови Кабміну щодо припинення перевірок в умовах воєнного стану

31 серпня 2022 року набрала чинності урядова постанова від 27 серпня 2022 року № 955, яка вносить зміни до постанови Кабміну № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Детальніше

16. Застосування належних та ефективних способів захисту корпоративних прав: опубліковано огляд правових позицій КГС ВС

Верховний Суд опублікував огляд правових позицій Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду щодо застосування належних та ефективних способів захисту корпоративних прав (рішення, внесені до ЄДРСР за період із 1 січня 2021 року по 1 червня 2022 року).

Детальніше

17. Запроваджується електронна форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України

Отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України можна буде онлайн. Про це повідомив Голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер в ефірі Національного єдиного марафону.

Детальніше

18. Скасовано дозвіл реалізовувати товари з маркуванням іноземною мовою

19 серпня 2022 року Кабінет Міністрів прийняв постанову № 922

Детальніше

19. В Україні запрацює Реєстр пошкодженого та знищеного майна

Міністерство інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації презентували Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Детальніше

20. Перелік установ і підприємств, працівники яких підлягають бронюванню, Кабмін пропонує розширити

Мінекономіки повідомляє, що Уряд підтримав відповідний законопроект на своєму черговому засіданні. Зауважимо, що документ ще має розглянути Верховна Рада.

Детальніше

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. До кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини