Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді ВАКС отримають повноваження реагувати на неповагу до суду: проект ухвалено за основу

17 листопада 2021, 11:15
542
0
Реклама

Назасіданні 16 листопада Верховна Рада України прийняла за основу розроблений Мін'юстом законопроєкт № 5490 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення». Детальніше про документ розповіли у відомстві.

Зазначається, що з прийняттям цього законопроєкту судді вищих спеціалізованих судів, у тому числі Вищого антикорупційного суду, отримають повноваження реагувати на неповагу до суду, порушення порядку судового засідання.

Пропонується надати суддям вищих спеціалізованих судів відповідні повноваження на розгляд таких справ у порядку, встановленому для місцевих господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду. Крім того передбачається, що постанова, прийнята за результатами розгляду такої справи вищим спеціалізованим судом, може бути оскаржена до апеляційної палати вищого спеціалізованого суду.

LIGA ZAKON дарує щедрі подарунки до свого 30-річчя! Тільки до 25 листопада, замовляючи ІТ-платформу LIGA360 для управління інформацію й ризиками - ви отримаєте вдвічі нижчу ціну й вдвічі більше користувачів. Замовте спеціальну пропозицію, та зробіть свій бізнес ефективним на 360.

«Одна з умов належного функціонування правової держави - повага до суду. За невиконання цієї вимоги особи притягаються до юридичної відповідальності. Втім, і досі таких повноважень не мають судді вищих спеціалізованих судів, в тому числі - Вищого антикорупційного суду», - зазначила під час пленарного засідання Верховної Ради заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

За її словами, проявами неповаги до суду є:

  • злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи порушення порядку під час судового засідання;

  • вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Бажаєте мати розклад судових засідань під рукою? Понад 400 тис. дат засідань по всій Україні є у LIGA360. Швидко знайдіть потрібне засідання, оцініть навантаженість судді або суду, отримуйте сповіщення про зміни. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Закон про медіацію прийнято: основні положення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини