Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конфіскація товарів у зоні спрощеного митного контролю є неконституційною: КСУ

Реклама

Конституційний Суд України ухвалив рішення про неконституційність абзацу другого ч. 1 статті 471 Митного кодексу України щодо конфіскації товару. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті КСУ.

Суб'єкт права на конституційну скаргу - громадянка України Одінцова Олена Анатоліївна - повторно звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність Конституції України санкцію статті 471 Митного кодексу, яка міститься в абзаці другому частини першої цієї статті.

Із тексту конституційної скарги вбачається, що по суті в клопотанні йдеться про неконституційність лише тієї частини санкції, яка стосується застосування до особи, яка порушила встановлений Кодексом порядок митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, стягнення у вигляді конфіскації товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України.

В клопотанні зазначалось, що застосування додаткового стягнення у вигляді конфіскації товарів, є таким, що не відповідає положенням ч. 1 ст. 8, ч. 1, 4, 6 ст. 41 Конституції, оскільки порушує конституційний принцип верховенства права, а також гарантовані Конституцією права на:

  • володіння, користування і розпорядження своєю власністю;

  • непорушність права приватної власності та заборону протиправного позбавлення права власності;

  • застосування конфіскації майна виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Часто працюєте з договорами? Перевірте їх з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Незначущі слова, помилки в нумерації, реквізитах та структурі підсвітяться автоматично. Замовте прямо зараз і зробіть договірну роботу ефективнішою.

Читайте також: КСУ поставив крапку в питанні прив'язки мінімального окладу до прожиткового мінімуму

Мовний закон є конституційним: аргументи КСУ

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини