Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо схвалила проект про примусове виконання рішень

Реклама

14 липня народні депутати прийняли в першому читанні за основу законопроект № 5660 "Про примусове виконання рішень".

Як пояснюють автори законодавчої ініціативи, новації, передбачені проектом, умовно поділяються за такими напрямами:

1) розширення повноважень приватних виконавців та полегшення доступу до професії приватного виконавця для збільшення їх загальної кількості, розширення повноважень помічника приватного виконавця;

2) цифровізація процесу примусового виконання рішень;

3) визначення особливостей виконання окремих категорій рішень;

4) нові підходи до звернення стягнення на майно боржника, визначення особливостей звернення стягнення на окремі види майна.

Зокрема, для полегшення доступу до професії приватного виконавця та збільшення їх загальної кількості передбачено запровадження початкової підготовки (проходження навчання та стажування особи, яка має намір здійснювати діяльність приватного виконавця, після складання кваліфікаційного іспиту (стаття 22); скорочення з шести місяців до трьох терміну, після закінчення якого особа, яка не склала кваліфікаційний іспит, матиме право скласти його повторно (стаття 21).

Запропоновано також оновити процедури застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення. Зокрема, передбачено такий вид дисциплінарного стягнення, як зупинення діяльності приватного виконавця, замінити на заборону відкривати нові провадження.

Оновлено положення і щодо складу та повноважень Дисциплінарної комісії приватних виконавців (голова, секретар обиратимуться на засіданні комісії шляхом голосування простою більшістю голосів від загального складу комісії; визначено вимоги до рішення Дисциплінарної комісії приватних виконавців про задоволення відповідного подання Міністерства юстиції чи Ради приватних виконавців та передбачена їх публікація на веб-сайтах).

Також пропонується ввести уніфіковане поняття виконавчої санкції, що по суті є чинним виконавчим збором, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами державної виконавчої служби, та винагородою приватного виконавця за примусове виконання рішення приватним виконавцем.

Щодо цифровізації процесу примусового виконання рішень, передбачається розширення функціоналу автоматизованої системи виконавчого провадження (зокрема щодо взаємодії виконавців з державними органами, банками та іншими фінансовими установами; формування відомостей, необхідних для обрахування розмірів винагороди державних виконавців; автоматизація інших процесів діяльності органів державної виконавчої служби та приватних виконавців для здійснення виконавчого провадження).

Для оптимізації роботи виконавців, а також визначення єдиного механізму перевірки державними органами, органами місцевого самоврядування, нотаріусами, іншими суб'єктами при здійсненні ними владних управлінських функцій відповідно до законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень, а також торговцями цінними паперами, відомостей про боржника (у разі звернення особи за вчиненням дії щодо майна, що належить боржнику) проектом удосконалено проведення перевірки відомостей Єдиного реєстру боржників та повідомлення про це виконавців.

Зазначено, що виконавці звільняються від реєстрації обтяжень рухомого, нерухомого майна. Наявність відомостей про боржника в Єдиному реєстрі боржників слугуватиме недопущенню відчуження ним майна у будь-який спосіб.

Законопроектом передбачається новий механізм виключення відомостей про особу з Єдиного реєстру боржників та зняття арешту з його рахунків (у разі надходження на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця коштів, достатніх для задоволення вимог стягувача за рішенням, сума стягнення за яким становить до десяти розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня календарного року, та виконавчої санкції, які підлягають стягненню під час виконання такого рішення, автоматизованою системою виконавчого провадження формуватиметься повідомлення про погашення заборгованості за виконавчим провадженням, яке є підставою для виключення відомостей про боржника з Єдиного реєстру боржників та зняття арешту з коштів боржника).

Також до важливих процесів цифровізації виконавчого провадження віднесено і положення проекту, спрямовані на запровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів.

Запропоновано запровадити "один виконавчий документ - одне виконавче провадження" (тобто поновлення виконавчого провадження, за яким виконавчий документ було повернуто стягувачу, а не відкриття нового виконавчого провадження).

Проектом встановлюються нові особливі порядки виконання, зокрема, рішення про відібрання дитини; рішення про повернення дитини в державу постійного проживання; рішення про витребування майна, передача стягувачу майна; рішення про витребування доказів; рішення про забезпечення позову; рішення про оплатне вилучення майна.

У проекті Закону визначено чітку послідовність дій, які спрямовані на звернення стягнення на майно боржника.

Також проектом Закону визначено чіткі послідовні порядки звернення стягнення на кошти та доходи боржників. При цьому передбачено, що для зарахування заробітної плати, пенсії, стипендії, коштів, звернення стягнення на які заборонено відповідно до статті 119 проекту, а також інших коштів, накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом, боржник-фізособа має право відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання в порядку, передбаченому законодавством.

Важливим є і врегулювання в проекті Закону питання звернення стягнення на нерухоме майно, в якому зареєстрована малолітня дитина. Так, передбачено, що якщо в описаному та арештованому виконавцем житловому будинку чи квартирі зареєстровано місце проживання малолітньої дитини, виконавець звертається до суду із поданням про вирішення питання про примусову реалізацію такого майна (відповідні зміни передбачено і до процесуального законодавства).

Заслуговує уваги і запровадження нових порядків звернення стягнення на майно, яке має певну специфіку, зокрема, врегульовано питання звернення стягнення на зброю (стаття 108) та на ювелірні та інші вироби із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, а також на лом і окремі частини таких виробів (стаття 109).

Крім того, проектом визначається порядок виконання кількох рішень про стягнення коштів з одного боржника різними виконавцями. Так, виконання кількох рішень щодо одного боржника здійснюватиметься у зведеному виконавчому провадженні (при відкритті виконавчого провадження виконавець (як державний, так і приватний) зобов'язаний буде перевірити за даними автоматизованої системи виконавчого провадження наявність або відсутність іншого виконавчого провадження або зведеного виконавчого провадження щодо боржника, стосовно якого відкрито виконавче провадження, та у разі встановлення наявності відкритого виконавчого провадження щодо відповідного боржника виконавець у день відкриття виконавчого провадження зобов'язаний винести постанову про об'єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження, а у разі виявлення зведеного виконавчого провадження - постанову про приєднання виконавчого провадження до зведеного виконавчого провадження).

Реалізація майна боржника у зведеному виконавчому провадженні здійснюється виконавцем, який першим провів опис та арешт такого майна.

ЛІГА:ЗАКОН презентує можливості штучного інтелекту для договірної роботи. Відтепер аналіз контрактів, підбір нормативної інформації й оцінку ризик-факторів можна здійснити прямо в LIGA360: Юрист. Ми перевірили роботу AI на тисячах договорів, щоб економити ще більше вашого часу. Замовте LIGA360:Юрист з функціоналом автоматизації договірної роботи Contractum прямо сьогодні.

Читайте також:

З 11 липня юрособи мають протягом трьох місяців розкрити інформацію про бенефіціарів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини