Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Введено в дію Закон щодо захисту боржників від дій недобросовісних колекторів

Реклама

Сьогодні, 14 липня, вводиться в дію Закон № 1349-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості» - ключовий документ, що врегульовує роботу колекторських компаній та встановлює вимоги до етичної поведінки під час стягнення боргів.

В Україні це відбудеться вперше, зазначає прес-служба НБУ у Facebook.

Детально про основні положення зазначеного Закону можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

Розпочинається активна фаза трансформації ринку колекторських послуг, робота над якою велася з моменту переходу небанків під регулювання Національним банком.

НБУ готовий до повного введення Закону у дію і вже узгодив власну нормативно-правову базу відповідно до нього, запевняє регулятор.

Насамперед затверджено порядок реєстрації колекторських компаній у спеціальному реєстрі.

14 липня розпочинається термін, відведений компаніям на подання документів для реєстрації, - один місяць до 13 серпня 2021 року.

Порядок містить детальний опис, які документи необхідно подати, які вимоги до керівників та власників істотної участі, порядок виключення з реєстру тощо.

Фактично реєстр виконає роль фільтра, завдяки якому буде сформовано чіткий і прозорий перелік компаній, що мають право на колекторську діяльність. Донедавна майже будь-хто міг займатися стягненням боргів. Навіть звичайні юридичні особи без ліцензій на надання фінансових послуг. І до таких компаній не було жодних вимог і жодної перевірки з боку держорганів.

Потрапити до реєстру зможуть лише ті компанії, які не порушують законодавство про захист прав споживачів, із бездоганною діловою репутацією, прозорою структурою власності, а також керівниками, які відповідають кваліфікаційним вимогам.

Детально проаналізували Закон № 1349-IX Марина Семенова та Володимир Фогель в аналітичному матеріалі "Нові правила роботи колекторів: що змінилося для споживачів-боржників", підготовленому для порталу ЮРЛІГА.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Вам також може бути цікаво:

Банки узгодять договори про надання споживчого кредиту з нормами закону

Національний банк установив тариф для реєстрації колекторської компанії

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини