Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли працедавця можуть притягнути до кримінальної відповідальності за невиплату зарплати працівнику?

Реклама

В якому випадку працедавця можуть притягнути до кримінальної відповідальності за невиплату заробітньої плати працівнику розповіла начальниця відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева.

Право кожного громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю та соціальних виплат закріплене у статтях 43, 46 Конституції України. Реалізація зазначених конституційних прав громадян також регулюється Законом «Про оплату праці», Кодексом законів про працю України, іншими законодавчими та нормативними актами. Зокрема, законодавством визначено строк, періодичність і місце сплати заробітної плати. 

За що передбачена кримінальна відповідальність?

Зазначається, що кримінальна відповідальність передбачена не лише за невиплату заробітної плати, але й стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати. Відповідно до статті 175 КК під невиплатою слід розуміти неповну або несвоєчасну виплату громадянам зазначених соціальних гарантій. При цьому, невиплата утворює склад кримінального правопорушення, якщо вона є безпідставною та триває більше ніж один місяць.

Це означає, що якщо виплати не здійснюються на законних підставах, наприклад, з працівника утримується частина заробітної плати для покриття заборгованості працівника підприємству, на якому він працює або ж невиплата була зумовлена об'єктивними причинами, такими як відсутність бюджетного фінансування - склад кримінального правопорушення в таких випадках відсутній.

Також зазначається, що визначальним є саме умисність у діях, наприклад нецільове використання коштів, призначених для виплати заробітної плати.

Суб'єкт кримінального правопорушення

При цьому суб'єктом кримінального правопорушення передбаченого ст. 175 ККУ може бути лише керівник підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності. Інші службові особи, а так само приватні особи можуть нести кримінальну відповідальність за цією статтею лише як співучасники.

Хочете економити час на перевірці договорів? Скористайтесь функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Помилки в нумерації, реквізитах, структурі відобразяться автоматично. А ще тут можна швидко звірити суми й перевірити ризики щодо сторін. Оцініть переваги замовивши тестовий доступ.

Випадки звільнення від відповідальності

Водночас ч. 3 ст. 175 передбачено можливість звільнення від кримінальної відповідальності, але за певних умов. Так, особа, яка вчинила безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, у т.ч. і внаслідок нецільового використання коштів, призначених для таких виплат, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо:

а) нею здійснена виплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам;

б) виплату проведено до притягнення її до кримінальної відповідальності.

Крім того, 7 квітня 2021 року Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні законопроект «Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат». Детальніше про документ ми писали тут.

Читайте також: Неправильна назва доплати "премією" не звільняє роботодавця від обов'язку її виплати: ВС

Спробуйте також  Verdictum PRO, за допомогою якого на підставі завантаженої позовної заяви ви зможете отримати інформацію про вірогідність перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини