Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Технічний паспорт об'єкта нерухомості: важливі деталі

Реклама

Технічний паспорт - офіційна перепустка в «життя» для об'єкта нерухомого майна, яка містить основні відомості про нього: адресу розташування, склад, технічні характеристики, план та опис об'єкта, відомості про власника/замовника та щодо права власності на об'єкт нерухомого майна, відомості стосовно суб'єкта господарювання, який виготовив технічний паспорт, тощо.

Такий документ складається БТІ або приватними компаніями, які мають дозвільні документи на виконання відповідних робіт, на основі матеріалів технічної інвентаризації об'єкта нерухомого майна та видається замовнику. Технічні паспорти - один із основних документів, необхідних для проведення низки операцій із нерухомістю (укладення договорів купівлі-продажу або дарування, оформлення спадщини та ін.), зокрема і певних реєстраційній дій.

Нещодавно у державних реєстраторів і нотаріусів з'явилася нова опція: у Єдиній державній електронній системі будівництва була передбачена можливість для здійснення перевірки відомостей технічних паспортів і довідок щодо змін у складі об'єктів нерухомого майна. Така онлайн-«ревізія» дасть змогу перевірити дійсність технічних паспортів, убезпечившись від шахрайських дій із нерухомістю та спроб легалізувати зведені з порушеннями об'єкти будівництва.

Що важливо знати про технічні паспорти, розповіли експерти Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції.

Головною нормативною основою для проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна всіх форм власності є Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, нова редакція якої набула чинності 15 січня 2019 року.

Цим нормативно-правовим актом визначено основні вимоги до змісту технічних паспортів та порядку їх оформлення. Серед іншого встановлено, що технічний паспорт має бути прошнурований, пронумерований і скріплений підписом керівника суб'єкта господарювання, який проводив інвентаризацію, а також підписом виконавця робіт і контролера із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката на право виконання робіт з технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Складові частини технічного паспорта варіюються залежно від типу об'єктів нерухомості, наприклад, для квартири (кімнати, жилого блоку, секції) у будинку квартирного типу (гуртожитку) такими елементами є:

- характеристика квартири (кімнати, жилого блоку, секції);

- план квартири (кімнати, жилого блоку, секції);

- експлікація приміщень квартири (кімнати, жилого блоку, секції, посімейного, спільного заселення).

До об'єктів, що підлягають технічній інвентаризації та на які складаються інвентаризаційні справи і технічні паспорти, належать (завершені та незавершені будівництвом):

1) будинки квартирного типу різної поверховості, гуртожитки та їх секції;

2) квартири;

3) житлові кімнати, житлові блоки у гуртожитках;

4) будинки садибного типу;

5) будинки і споруди громадського та виробничого (в тому числі сільськогосподарського) призначення та їх комплекси;

6) нежитлові приміщення (групи нежитлових приміщень);

7) садові та дачні будинки;

8) гаражі та паркінги з машино-місцями (які не належать до господарських будівель: багатоповерхові, підземні, одноповерхові, блокові);

9) захисні споруди цивільного захисту;

10) багатофункціональні будинки для тримання засуджених та осіб, узятих під варту (блочного, казарменого та камерного типу установ виконання покарань та слідчих ізоляторів);

11) об'єкти незавершеного будівництва;

12) багатофункціональні будинки та комплекси, що включають приміщення різного призначення (технічний паспорт виготовляється за формою за переважною площею).

Технічний паспорт - один із обов'язкових документів для проведення низки реєстраційних дій. Такий документ подається для державної реєстрації права власності, зокрема на:

- новозбудований об'єкт нерухомого майна;

- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року;

- об'єкт нерухомого майна у результаті реконструкції такого об'єкта;

- об'єкт нерухомого майна державної або комунальної власності, будівництво якого завершено та право власності на який не зареєстровано до 1 січня 2013 року, за відсутності документа, що посвідчує набуття права державної або комунальної власності на такий об'єкт.

Як автоматично моніторити зміни в реєстрах щодо юросіб? Підключайте аналітично-моніторингову систему CONTR AGENT. Вона надсилатиме автосповіщення про зміни в діяльності компаній, а за необхідності можна переглянути історію змін. Замовляйте зараз.

Читайте також:

Депутати мають намір по-новому врегулювати страховий ринок

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини