Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відшкодування витрат на правову допомогу: ВС вказав на критерії співмірності

Реклама

Суть справи: сторона у справі звернулася до Верховного Суду із заявою про відшкодування витрат на правничу допомогу у справі у суді касаційної інстанції, зазначивши розрахунок витрат у сумі 26  500  грн.

На підтвердження в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, надано копію договору про надання правової (правничої) допомоги, з подальшими змінами.

Так, умовами додаткової угоди до цього договору сторони погодили час на відпрацювання та/або надання правничої допомоги у справі, а саме:

- ознайомлення з матеріалами справи за касаційною скаргою позивача та зняття з них фотокопій - 1  год.;

- ознайомлення зі змістом заяви про усунення недоліків касаційної скарги, наданої касатором до Верховного Суду - 2  год.;

- проведення правового аналізу зазначених касатором у касаційній скарзі висновків, викладених у постановах Верховного Суду на відповідність висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, на який як на підставу неправильного застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права, посилається касатор - 5  год.;

- побудова адвокатом позиції захисту інтересів клієнта - 3  год.;

- відпрацювання та направлення учасникам справи, а також Верховному Суду відзиву на касаційну скаргу - 5  год.;

- представництво інтересів клієнта в суді (безпосередня участь адвоката у судовому засіданні на виконання доручення клієнта) - 1  год..

Сторони погодили розмір гонорара адвокату за відпрацьовані ним послуги, виходячи з вартості 1  год. зазначених послуг у сумі 1  500  грн. При цьому за відпрацьовані адвокатом послуги щодо безпосередньої участі адвоката в судовому засіданні - у сумі 2  500  грн за годину.

На підтвердження обсягу наданих послуг, виконаних робіт та їх вартості надано:

1)  копію звіту (розрахунку) послуг з професійної правничої допомоги, що пов`язані з розглядом справи у касаційній інстанції;

2)  копію акта виконаних робіт (виконання правничої допомоги).

Верховний Суд вирішив, що заявлений розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката в суді касаційної інстанції, який підлягає відшкодуванню за рахунок позивача, є завищеним та неспівмірним з обсягом наданих послуг адвоката. Колегія суддів дійшла висновку, що розмір таких витрат, з огляду на заперечення позивача, підлягає зменшенню та відшкодуванню у сумі 3  000  грн.

Відповідну постанову у справі № 915/1654/19 ВС прийняв 21.07.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Читайте також: Верховний Суд прийняв рішення щодо видів послуг адвоката, які відносяться до правової допомоги

У разі недотримання вимог ч. 4 ст. 126 ГПК суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Колегія суддів погоджується з доводами позивача про необґрунтованість та неспівмірність заявленої до стягнення суми витрат на професійну правову допомогу відповідача з реальним обсягом такої допомоги у суді касаційної інстанції, часом, витраченим на надання таких послуг (незначний обсяг юридичної та технічної роботи щодо підготовки справи до розгляду у Касаційному господарському суді та тривалість судових засідань), критерію реальності таких витрат.

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 30%.

Читайте також:

Надання адвокату гонорару готівкою можна підтвердити будь-яким документом: ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Велика Палата ВС сформувала позицію щодо відшкодування витрат на правничу допомогу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини