Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не може прийняти рішення про виключення учасника з господарського товариства: ВС

Реклама

Суть справи: учасниця ТОВ звернулася з позовом, зокрема, про виключення зі складу учасників товариства іншого учасника. Позивачка зазначила, що цей учасник має бути виключений на підставі ст. 64 Закону "Про господарські товариства"(в редакції, чинній станом на дату прийняття спірних рішень), оскільки вчиняє протиправні дії, перешкоджає своїми діями діяльності ТОВ та систематично не виконує свої обов'язки перед ТОВ.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів Господарського суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідну постанову у справі № 922/1393/19 ВС прийняв 18.06.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Зі змісту статей 52, 59, 64 Закону «Про господарські товариства», а також статей 15, 30 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» вбачається, що прийняття рішення про виключення учасника з господарського товариства закон відносить до компетенції загальних зборів учасників товариства, а не суду.  

Питання виключення учасника зі складу учасників товариства належить до питань діяльності товариства, вирішення якого в судовому порядку буде розцінюватися як втручання суду у господарську діяльність товариства, зокрема у виключну компетенцію загальних зборів учасників товариства, та призведе до порушення судом одного із загальних принципів господарювання, визначених у ст. 6 ГК України, щодо заборони незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини.

Читайте також: Опубліковано Закон, яким змінено процесуальні правила судочинства

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини