Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Початок перебігу позовної давності у спорах про оскарження свідоцтв на ТМ: рішення ВС

Реклама

Суть справи: компанія звернулась із позовом про визнання недійсними свідоцтв України на знаки для товарів і послуг «BLACK JACK та «БЛЕК ДЖЕК», власником яких є відповідач.

Позов обґрунтовано тим, що оскаржувані торговельні марки схожі настільки, що їх можна сплутати з раніше зареєстрованим знаком для товарів і послуг «JACK DANIEL'S», власником якого є компанія, тому відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» ТМ «BLACK JACK», ТМ «БЛЕК ДЖЕК» не відповідають умовам правової охорони та порушують майнові права позивача на ТМ «JACK DANIEL'S».

Читайте також: Які права захищає торговельна марка?

Суди розглядали справу неодноразово.

Суд першої інстанції задовольнив позов, а апеляційний суд - відмовив у задоволенні. Верховний Суд скасував постанову апеляційного суду та передав справу на новий розгляд з підстав порушення апеляційним судом норм процесуального права.

За наслідками нового розгляду справи апеляційний суд рішення суду першої інстанції скасував і ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позову відмовив.

Однак Верховний Суд скасував цю постанову апеляційного суду та залишив у силі рішення суду першої інстанції.

Відповідну постанову у справі № 910/13119/17 ВС прийняв 28.05.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Для правильного застосування ч. 1 ст. 261 ЦК України у визначенні початку перебігу позовної давності має значення не тільки безпосередня обізнаність особи про порушення її прав, а й об'єктивна можливість цієї особи знати про обставини порушення її прав. За змістом наведеної норми початок перебігу позовної давності збігається з моментом виникнення в зацікавленої сторони права на позов, тобто можливості реалізувати своє право в примусовому порядку через суд.

Вирішуючи спори щодо визнання недійсними свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, суд касаційної інстанції виходить із того, що початок перебігу позовної давності для звернення до суду з такими позовами не може автоматично збігатися з датою публікації відомостей про реєстрацію знака для товарів і послуг.

Це право пов'язане, зокрема, з початком виникнення відповідного конфлікту на ринку щодо оспорюваного позначення, наприклад, початком використання спірного позначення на ринку.

Відповідач у цій справі просив застосувати наслідки спливу позовної давності до вимог позивача у зв'язку з тим, що позивач пропустив трирічний строк позовної давності з моменту публікації відомостей про реєстрацію оспорюваних свідоцтв.

Верховний Суд зазначив, що у рішенні суду першої інстанції зазначено, що позивач заперечував проти задоволення заяви про застосування позовної давності у зв'язку з тим, що він не знав про реєстрацію ТМ «BLACK JACK», «БЛЕК ДЖЕК», які охороняються оспорюваними свідоцтвами з моменту публікації відомостей про їх реєстрацію, тому немає підстав вважати такий момент початком перебігу позовної давності до вимог у цій справі. Відповідач цих доводів позивача не спростував.

Як зареєструвати ТМ? Фіксація авторських прав на blockchain дозволяє довести авторство і захистити інтелектуальну власність. Реєструйте торгову марку через онлайн-сервіс Patentbot в Україні, Європі або Китаї. Отримайте -10% з промокодом від ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте також:

Суд не може самостійно оцінювати схожість торговельних марок: ВС

На митниці посилять боротьбу з контрафактними та піратськими товарами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини