Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рапорт інспектора поліції не є доказом вчинення водієм адмінправопорушення: ВС

Реклама

Суть справи: позивач просив скасувати постанову інспектора поліції про притягнення його до адмінвідповідальності за ст. 122 КУпАП.

Місцевий та апеляційний задовольнили позовні вимоги, виходячи з того, що доказів вчинення позивачем зазначеного адмінправопорушення, крім рапорту інспектора патрульної поліції, відповідач не надав. Однак у розумінні ст. 251 КУпАП, такий рапорт не може вважатися належним і допустимим доказом учинення позивачем такого адмінправопорушення.

Суди дійшли висновку, що факт порушення ПДР позивачем не доведено ані протоколом про адмінправопорушення, ані відеозаписом, ані показаннями свідків.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС із таким висновком погодилась.

Відповідну постанову у справі № 524/5741/16-а ВС прийняв 20.05.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Верховний Суд відхилив доводи скаржника(інспектора поліції) про правомірність оскаржуваної постанови, у зв'язку з тим, що вчинення адміністративного правопорушення позивачем не заперечується, оскільки уважає, що сам факт визнання особою вини у порушенні ПДР не може бути достатнім доказом правомірності рішення суб'єкта владних повноважень за відсутності інших належних доказів і не звільняє відповідача від доведення правомірності свого рішення.

ВС зазначив, що рапорт працівника поліції не може слугувати однозначним доказом винуватості особи у вчиненні адміністративних правопорушень.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката.

Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Читайте також:

Яка помилка поліцейського анулює штраф за порушення ПДР

Справа про адмінправопорушення закривається, якщо інспектор не дозволив водію залучити адвоката

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини