Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До якого суду подається апеляційна скарга

Реклама

З огляду на принцип пропорційності під час здійснення судочинства, скаржник вправі очікувати застосування норм процесуального законодавства, зокрема ст. 297 КАС, яка надає йому право подати апеляційну скаргу як безпосередньо до апеляційного суду, так і через місцевий суд.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 22 листопада 2019 року у справі № 2040/8090/18.

З судовими рішеннями зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192435_do-yakogo-sudu-zvertatisya-yakshcho-fop-borzhnik-lkvdovaniy

Позивач, не погодившись із додатковим судовим рішенням суду першої інстанції, подав скаргу безпосередньо до апеляційного суду.

Апеляційний суд повернув позивачеві скаргу без розгляду, мотивуючи своє рішення тим, що позивач порушив порядок подання, встановлений ч. 1 ст. 186 КАС (у редакції Закону, що діяв до 15 грудня 2017 року), та вимоги підпункту 15.5 п. 15 ч. 1 розд. VII Перехідних положень КАС (у редакції Закону, що діяв після 15 грудня 2017 року), де зазначено, що апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи у відповідні суди або через суди першої інстанції.

Позивач просив скасувати ухвалу та направити справу до апеляційного суду для вирішення питання про відкриття провадження.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд касаційну скаргу задовольнив, зазначивши, що висновок суду апеляційної інстанції про наявність підстав для повернення скарги позивача без розгляду є помилковим.

Об'єднана палата Касаційного адміністративного суду вказала, що застосування принципу пропорційності при здійсненні судочинства вимагає такого тлумачення підпункту 15.5 п.15 ч. 1 розд. VII Перехідних положень КАС (у редакції Закону, що діяв на момент прийняття рішення судом апеляційної інстанції), яке б гарантувало особі право на безпосереднє звернення зі скаргою до апеляційного суду відповідно до ст. 297 КАС.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини