Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд скасував стару заборону на продаж алкоголю вночі, але втамувати душу все одно не можна

26 листопада 2019, 16:49
1908
0
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/162359_u-kiv-mozhna-kupiti-alkogol-vnoch

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду залишив в силі рішення ОАСК та апеляції про  скасування обмеження на продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв і пива з 23:00 до 10:00, встановленого  рішенням Київської міської ради від 22.09.2016 № 19/1023.

У постанові від 7 жовтня 2019 року, з повним текстом якої можна ознайомитись у VERDICTUM, викладено наступну правову позицію.

В 2016 році сільські, селищні та міські ради мали повноваження встановлювати в межах відповідної адміністративної території заборону або обмеження продажу пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та куріння тютюнових виробів лише на час проведення масових заходів.

https://jurliga.ligazakon.net/news/151572_vstupil-v-silu-zapret-na-nochnuyu-prodazhu-alkogolya-v-kieve

Ні Законом № 481/95-ВР, ані іншими законами та нормативно-правовими актами органам місцевого самоврядування не надавались повноваження запроваджувати такі заходи, як заборона реалізації пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у стаціонарних об'єктах торгівлі у певний період часу.

Київрада намагалась послатись на положення статті 24 Закону № 4004-XII "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"   . Однак колегія суддів відкинула цей аргумент, оскільки рішення не приймалося на виконання функцій контролю за додержанням правил тиші, будь-які правила додержання тиші або заборони чи обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, не встановлювалися і при прийнятті оскаржуваного рішення вказаний Закон взагалі не застосовувався.

https://jurliga.ligazakon.net/news/169772_mestnye-organy-smogut-zapreshchat-prodazhu-alkogolya

Разом з тим, чинна редакція Закону про місцеве самоврядування дозволяє місцевим радам обмежувати продаж алкоголю в певний час. Що і Київрада і зробила в 2018 році.

Юристи, що обслуговують рітейл, можуть створити свій сайт-візитівку в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Про переваги реєстрації в каталозі  читайте тут. Зареєструватись можна за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини