Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ за скаргою Татькова перевірить на конституційність заборону апеляційного оскарження ухвали про затримання з метою приводу

Реклама

7 листопада о 10.00 Велика палата Конституційного Суду на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Татькова Віктора Івановича щодо відповідності Конституції (конституційності) окремих положень ч. 5 ст. 190, п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 309 Кримінального процесуального кодексу щодо заборони оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про надання дозволу на затримання з метою приводу.

Відповідно до ч. 5 ст. 190 Кодексу ухвала про відмову в наданні дозволу на затримання з метою приводу може бути оскаржена в порядку, передбаченому Кодексом; ухвала про дозвіл на затримання оскарженню не підлягає.

Згідно зі ст. 309 Кодексу під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про відмову у наданні дозволу на затримання (п. 1 ч. 1); скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді (ч. 3).

Суб'єкт права на конституційну скаргу стверджує, що оспорювані положення Кодексу передбачають право сторони обвинувачення на апеляційне оскарження ухвали про відмову в наданні дозволу на затримання з метою приводу та позбавляють сторону захисту права на оскарження ухвали про дозвіл на затримання з метою приводу. На думку автора клопотання, таке привілейоване становище сторони обвинувачення порівняно зі стороною захисту в контексті наявності права на апеляційне оскарження не узгоджується з конституційним принципом верховенства права, суперечить такій основній засаді судочинства, як рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, та порушує конституційне право на судовий захист, складовою якого є право на апеляційне оскарження справи.

Нагадуємо, що Віктор Татьков з 1994 до 2010 року обіймав керівні посади в господарських судах Донеччини, а у 2010-2014 роках очолював Вищий господарський суд України.

29 вересня 2016 року суддю В. Татькова було звільнено з посади за порушення вимог несумісності за Законом про люстрацію - поєднував посаду судді з членством у ВРЮ.

А з 12 грудня 2016 року Віктор Татьков належить до осіб, які переховуються від органів влади.

Однак 30 листопада 2018 року Верховний Суд визнав незаконною постанову ВР від 29 вересня 2016 року № 1631-VIII щодо звільнення Віктора Татькова з посади судді Вищого господарського суду.

Він є підозрюваним у втручанні в діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи документообігу суду. За версією Генпрокуратури, В. Татьков фактично підпорядкував собі систему ухвалення судових рішень.

12 вересня 2019 року Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про запобіжний захід у виді тримання Віктора Татькова під вартою.

З цим та іншими рішеннями Вищого антоикорупційного суду можна ознайомитися у VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини