Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна визнати схожість торговельних марок, якщо споживач сприймає їх по-різному

Реклама

Сприйняття торговельних марок пересічним споживачем відіграє вирішальну роль у їх порівнянні й оцінюванні. Графічного елемента достатньо, щоб виключити схожість.

Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного господарського суду ВС в постанові від 15 липня 2019 року у справі № 910/18587/16.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

ТОВ ТВК «Перша приватна броварня» Для людей - як для себе!» звернулося з позовом про визнання недійсним свідоцтва на знак для товарів і послуг, власником якого є ПАТ «Карлсберг Україна».

Місцевий господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовив.

Колегія суддів КГС ВС погодилася з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Суди попередніх інстанцій встановили, що Компанія є власником знака для товарів і послуг «РІЗДВЯНИЙ» (Знак 1).

Товариство є власником комбінованого знака для товарів і послуг «РІЗДВЯНЕ» (Знак 2).

https://jurliga.ligazakon.net/news/187795_ispolzovanie-pokhozhego-nazvaniya-ne-oznachaet-nedobrosovestnuyu-konkurentsiyu---vs

Відповідно до п. 4.3.2.6 Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг, словесні позначення, заявлені як знаки, порівнюються зі словесними та комбінованими позначеннями, до композиції яких входять словесні елементи. При встановленні схожості словесних позначень враховується звукова (фонетична), графічна (візуальна) та смислова (семантична) схожість.

Суди оцінили висновки судових експертиз відповідно до ст. 104 ГПК з погляду пересічного споживача. Сприйняття марок пересічним споживачем відіграє вирішальну роль у їх порівнянні й оцінюванні.

Зміст оскаржуваних судових рішень свідчить, що факт схожості словесних елементів Знака 1 і Знака 2 не вказує на схожість протиставлених знаків. Наявність у Знаку 2 оригінальних графічних елементів впливає на загальне враження, яке передається цим знаком.

Схожість до ступеня змішуваності базується на загальному враженні, що створюють знаки для товарів і послуг. Графічного елемента достатньо, щоб виключити схожість.

Ступінь фонетичної схожості протиставлених у справі знаків для товарів і послуг у цьому разі є менш важливим фактором, оскільки під час купівлі товару споживач зазвичай візуально сприймає знак, що позначає товари. Споживач сприймає упаковку та не аналізує окремо слова.

Нагадуємо, що зібрати і проаналізувати медійну інформацію про будь-яку компанію можна за допомогою сервісу SEMANTRUM, який відстежує згадування в інтернет-джерелах, друкованих ЗМІ, телевізійних і радіопрограмах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини