Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь присяжного як сторони у справі не породжує конфлікт інтересів у судді

Реклама

У судді не виникатиме конфлікт інтересів при розгляді справ, в яких стороною є присяжний відповідного суду, за умови відсутності приватного інтересу.

Відповідне роз'яснення затверджено рішенням Ради суддів України від 5 липня 2019 року № 40.

У суддів виникають питання щодо наявності чи відсутності конфлікту інтересів під час розгляду справ, в яких стороною є особа - присяжний відповідного суду в тому числі, як під час залучення присяжного до здійснення правосуддя у відповідному суді, так і в період незалучення до виконання обов'язків присяжного.

Судді при здійсненні правосуддя, в яких стороною є присяжний, для уникнення конфлікту інтересів необхідно виходити з приватного інтересу, приймати до уваги весь спектр відносин (особисті, дружні, позасудові, тощо), які склались між ними. За умови відсутності приватного інтересу, конфлікт інтересів відсутній. У протилежному випадку конфлікт інтересів усувається у процесуальний спосіб.

Суд залучає присяжних до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньою участю. Особи для запрошення до участі у здійсненні правосуддя як присяжних у конкретній справі добираються за допомогою автоматизованої системи. Законодавець прирівняв статус присяжних до статусу судді.

Розклад судових засідань можна контролювати в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини