Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 липня 2018, 15:06
357
0
Автор:
Реклама

1. Набрав чинності Закон про авторське та суміжні права

Визначено правові та організаційні засади колективного управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав. Відповідний Закон № 2415-VIII «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» набрав чинності 22 липня 2018 року. Держслужба інтелектуальної власності 22 жовтня 2018 року розпочне прийом заяв від зацікавлених юросіб про реєстрацію організацій колективного управління. Документом визначено механізм надання послуг правовласникам зі збору роялті на договірних засадах. Організації колективного управління укладатимуть договори з користувачами, погоджуватимуть розмір роялті, збиратимуть, розподілятимуть і виплачуватимуть доходи від прав.

2. Спрощено процедуру іноземного інвестування

Українським депозитарним установам дозволили відкривати рахунки в цінних паперах номінального утримувача для іноземних депозитарних установ. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» № 2418-VIII набуде чинності 24 листопада 2018 року. Рахунки в цінних паперах номінального утримувача відкривативатимуться на підставі договору про надання послуг з обслуговування рахунка в цінних паперах номінального утримувача. Рахунок не може бути відкритий іноземній фінустанові з високим рівнем ризику легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму. Іноземна фінансова установа зможе відкрити в депозитарній установі кілька рахунків у цінних паперах номінального утримувача для депозитарного обліку цінних паперів своїх клієнтів.

3. Визначено додаткові умови продажу об'єктів малої приватизації

Кабмін затвердив додаткові умови для продажу об'єкта малої приватизації. Ці умови застосовуються тільки при приватизації пакетів акцій (часток) розміром більш як 50 % статутного капіталу господарського товариства, балансова вартість активів якого за останній річний звітний період перевищує 50 млн грн. Відповідна постанова Кабміну від 18 липня 2018 року № 579 набрала чинності 21 липня. Додатковими умовами продажу можуть бути, зокрема, збереження основних видів діяльності підприємства, здійснення інвестицій у модернізацію та енергомодернізацію, погашення боргів із заробітної плати і перед бюджетом, забезпечення соціальних гарантій працівникам тощо. У разі приватизації пакетів акцій менше 50 % статутного капіталу госптовариства, щодо якого проводиться обов'язковий екологічний аудит, застосовується додаткова умова зі сплати послуг юридичних і фізичних осіб з проведення обов'язкового екологічного аудиту.

4. Урегульовано процедуру погодження будівництва на території об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

25 липня набрав чинності Закон про збереження пам'яток культурної спадщини, яким передбачено обов'язковість інформування Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про наміри здійснити містобудівні перетворення на території об'єкта всесвітньої спадщини або в межах його буферної зони. Мінкультури врегулювало цю процедуру відповідним наказом від 20 квітня 2018 року № 345, який набере чинності з дня опублікування. Замовник має подавати до Мінкультури інформацію в чотирьох примірниках, два з яких складено українською мовою, два - англійською або французькою мовою, у письмовій формі та на електронних носіях. Інформація повинна включати коротку характеристику містобудівного перетворення, опис буферної зони, оцінку впливу на видатну універсальну цінність об'єкта всесвітньої спадщини, у тому числі з візуальним 3D-моделюванням, результати попередніх інженерних обстежень, тощо. Мінкультури надсилає цю інформацію до секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, а Національна комісія передає її до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Рекомендації Комітету всесвітньої спадщини замовник отримує мовою оригіналу. Рекомендації обов'язкові для виконання при проведенні таких робіт.

5. Уряд продовжить боротьбу з контрабандою продовольчих товарів

Кабмін має намір посилити контроль за переміщенням через державний кордон України харчових продуктів, зменшити обсяги контрабандного ввезення на митну територію товарів продовольчої групи та забезпечити здійснення передбачених видів контролю. З цією метою Уряд на засіданні 18 липня постановою № 750 затвердив форми загального ветеринарного документа на ввезення та загального документа на ввезення, що передбачено рамковим законом. Згідно із Законом про держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин вантаж з продуктами, який ввозиться (пересилається) на митну територію України через призначений прикордонний інспекційний пост, повинен супроводжуватися оригіналами міжнародного сертифіката та інших документів, які вимагаються згідно із законом, а також оригіналом загального ветеринарного документа на ввезення. Вантажі з харчовими продуктами нетваринного походження і кормами нетваринного походження, що підлягають посиленому державному контролю, повинні супроводжуватися загальним документом на ввезення. Постанова набирає чинності через 45 днів з дня опублікування.

6. Із серпня курс гривні до долара розраховуватиметься по-новому

Нацбанк переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, осучаснив джерела даних, що використовуються для його розрахунку, і наблизив час його оприлюднення. Зазначені кроки закріплено постановою від 19 липня 2018 року № 80, яке набирає чинності 1 серпня 2018 року. Нова методика розрахунку передбачає двоступінчату систему відсікання угод, параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів більшості угод відповідного дня. Офіційний курс буде оприлюднитися на сайті Нацбанку до 16 години, тобто на 2 години раніше, ніж зараз. Також регулятор оновив Класифікатор іноземних валют і банківських металів. До всіх трьох груп внесено зміни. Зокрема, до 1 групи: конвертовані валюти, що широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, валюти країн - членів Європейського Союзу та банківські метали, - введено ренд, який до цього був у 2 групі; до 2 групи: конвертовані валюти, що широко не використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, - виключено другу позицію «білоруський рубль», що діяла на період грошової реформи у Білорусі 2016 року; введено позиції «лаоський кіп», «лек», «мозамбікський метикал», які до цього були в 3 групі; змінений цифровий код позиції «угія»; у 3 групу: неконвертовані валюти - змінено цифровий код позиції «добра».

7. Банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів і на міжбанку

Нацбанк розширив можливості банків з обміну інформацією про валютні операції клієнтів, а також удосконалив окремі вимоги до торгівлі іноземною валютою. Зміни передбачено постановою від 24 липня 2018 року № 86. Обмін інформацією про незавершені розрахунки клієнта здійснюватиметься на паперовому носії виключно фельдзв'язком, спецзв'язком, поштовим зв'язком (рекомендованим або цінним листом). На сьогодні цей обмін здійснюється тільки засобами електронної пошти Нацбанку. Також банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів для обміну на іншу іноземну валюту, необхідну для виконання ними зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами на міжбанківському валютному ринку і на міжнародному валютному ринку, тоді як раніше операція з обміну на іншу іноземну валюту здійснювалася виключно на міжнародному валютному ринку. Крім того, регулятор спростив правила підтвердження угод на міжбанку. З 1 серпня банкам не треба буде підтверджувати угоди на міжбанківському валютному та кредитному ринках через системи ВалКлі та КредІнфо.

8. Енергоефективність будівель підтверджується електронним енергосертифікатом

Мінрегіон розробив механізм проведення сертифікації енергоефективності будівель. Відповідний наказ № 1723 затверджено 11 липня. У документі чітко виписано обсяг інформації, необхідної для розрахунків показників енергоефективності будівель. За результатами збору такої інформації розраховується енергоефективність, а отримані результати розрахунку її показників, а також показників теплотехнічних характеристик захисних конструкцій та енергоефективності інженерних систем порівнюють з мінімальними вимогами до енергоефективності будівель. За результатами порівняння пропонуються рекомендації щодо підвищення енергоефективності будівлі, які наводяться в енергетичному сертифікаті будівлі. Такий сертифікат складається в електронній формі. Крім того, Мінрегіон прописав алгоритм визначення економічно доцільного рівня енергоефективності будівель.

9. Заборонено рекламу на стовпах

З 26 липня заборонено розміщення реклами на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення. Відповідний Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності» набрав чинності. Такі зміни мають сприяти збереженню автентичності та просторової композиції об'єктів культурної спадщини й архітектурних ансамблів. Крім того, відсутність реклами на стовпах має поліпшити ситуацію у сфері безпеки дорожнього руху.

10. Присвоювати зірки готелям будуть органи сертифікації

Уряд підтримав ініціативу Мінекономрозвитку щодо реалізації Порядку встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що надають послуги з тимчасового розміщення (проживання). Прийняті зміни дадуть змогу акредитованим органам проводити сертифікацію й оцінку відповідності роботи готелів критеріям якості послуг і сервісу для подальшого присвоєння категорії від 1 до 5 зірок. Наявність сертифікатів у готелів допоможе споживачам краще орієнтуватися при виборі свого розміщення, отже посприяє підвищенню добросовісної конкуренції на ринку туристичних послуг і поліпшенню якості туристичного обслуговування споживачів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини