Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламентському комітеті готуються до розгляду зміни до санкцій за порушення правил військового обліку

Реклама

Для вдосконалення порядку притягнення до адміністративної відповідальності за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку народні депутати С. Іонушас, М. Павлюк, О. Бакумов та ін. подали проєкт Закону № 12093 «Про внесення змін до Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення механізмів притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Головним з підготовки і попереднього розгляду проєкту визначено Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності.

Автори законопроєкту пропонують внести такі зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), зокрема:

  • доповнити новою статтею 2799, якою надати можливість особі, яка притягується до адміністративної відповідальності за статтями 210, 2101 КУпАП, подати заяву до ТЦК та СП, в якій самостійно повідомити про факт вчинення вказаного правопорушення та надання згоди на розгляд справи за її відсутності;

  • доповнити новою статтею 3003, якою надати можливість особі, яка притягнута до адміністративної відповідальності, в порядку, передбаченому статтею 2799 КУпАП, упродовж 10 календарних днів з дня набрання постановою законної сили добровільно сплатити 50 % розміру накладеного штрафу.

Крім того, передбачено внести зміни до низки інших статей КУпАП задля приведення їх у відповідність до запропонованих законопроєктом положень.

Очікується, що ухвалення зазначених змін позитивно впливатиме на:

- стимулювання військовозобов'язаних уточнити дані відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджених урядовою постановою від 30 грудня 2022 року № 1487, через Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста;

- забезпечення наповнення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів інформацією щодо персональних даних великої кількості військовозобов'язаних громадян;

- удосконалення процедури розгляду в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 2101 КУпАП, та надання можливість громадянам, які не уточнили дані без поважних причин, добровільно сплатити 50 % від мінімальної санкції статті шляхом самостійного звернення до ТЦК та СП через Електронний кабінет військовозобов'язаного, призовника, резервіста.

За матеріалами пресслужби Апарату ВР

Гарячі питання військового обліку для юристів, бухгалтерів, кадровиків та всіх фахівців компанії! З новою LIGA360 зможете без проблем знайти інформацію та контролювати зміни щодо перевірок ТЦК, бронювання працівників та військового обліку на підприємстві. Замовте персональну презентацію прямо зараз.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини