Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін підтримав створення системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням

Реклама

Міністерство охорони здоров'я інформує, що Україна поступово переходить на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками й боротьби з фальсифікатом. Такі стандарти включають захист поставок лікарських засобів та дотримання уніфікованої системи кодування та ідентифікації.

Уряд ухвалив рішення про створення і належне функціонування національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням. Воно зобов'язує виробників наносити засоби безпеки на упаковку лікарського засобу. Добровільно це можна буде робити з 1 січня 2026 року, обов'язково - з 1 січня 2028 року.

Як це працюватиме?

Виробники будуть зобов'язані маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором. Перед наданням споживачу лікарські засоби перевірятимуть на автентичність - вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки із перевіркою на рівні дистриб'юторів.

У місцях відпуску лікарський засіб скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі тій, яка внесена виробником до централізованого сховища даних. Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці деактивуватиметься і лікарський засіб видадуть пацієнту. Якщо інформація не збігатиметься - система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачу, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Маркування продуктів, які надходять в обіг в Україні, за допомогою двовимірного штрих-коду, забезпечить дотримання прав пацієнтів на безпечні лікарські засоби в Україні та дієву протидію потраплянню фальсифікованих ліків на територію України.

За повідомленням Урядового порталу

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з «гарячих тем»? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини